Zaguby to danie z ziemniaków i ciasta pierogowego charakterystyczne dla kuchni regionu nadbużańskiego, zwłaszcza okolic Drohiczyna (pow. siemiatycki).
To rodzaj rolady z ciasta pierogowego z farszem ziemniaczanym. Starte ziemniaki podsmaża się z przyprawami i cebulą na patelni na złoto, a następnie przekłada i rozsmarowuje na płacie ciasta pierogowego. Całość zwija ściśle w rulon, jak roladę. Następnie kroi w ukośne kawałki i wrzuca je na osoloną wodę. Zaguby podaje się okraszone skwarkami, bądź ugotowane. Inną forma podania jest pokrojenie kawałków ugotowanych zagub w plastry i podsmażenie je na patelni na złocisto. Serwuje się je np. z surówkami, wedle uznania.
Doceniony produkt będzie promował nowy Ośrodek Promocji Produktu Lokalnego, który powstał w Drohiczynie. Królestwo miodów, ziół i swojskich przysmaków otworzy się już niedługo dla mieszkańców i turystów. Ośrodek powstaje po to, by wspierać lokalnych producentów. W jednym miejscu będzie można kupić niemal wszystko, z czego słynie ziemia nadbużańska.
Przypomnijmy, że niedawno na liście Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi znalazły się też dwa inne produkty z naszego regionu. To rejbak z Kurpiowszczyzny (pieczony placek z tartych ziemniaków z dodatkiem mięsa) i suwalska stynka (smażona mała ryba).
Polskie skarby UNESCO: Odkryj 5 wyjątkowych miejsc
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?