[galeria_glowna]
Kusił nie tylko zapach świeżego chleba, ale i różnorodność wypieków. Podczas imprezy zaprezentowało się ponad 20 producentów chleba, nie tylko z Podlasia, ale także z Kurpi oraz Litwy. A goście z Bułgarii pokazali, jak dawniej wypiekano chleb. Można było nabyć swojskie wędliny, sery korycińskie, kiszkę i babkę ziemniaczana oraz różnorodne miody.
Jedną z atrakcji była ceremonia dożynkowa i tradycyjne tzw. oborywanie przepiórki. To zwyczaj dotyczący zakończenia żniw. Polega na złapaniu dziewicy i przeciągnięciu jej pupy po rżysku wokół przepiórki. A przepiórka to ostatni fragment nieściętego zboża.
Żniwnym pokazom towarzyszyły występy zespołów folklorystycznych. Imprezę zakończył koncert zespołu Perfect.
Więcej zdjęć z X Podlaskiego Święta Chleba w Ciechanowcu znajdziesz w linku z lewej strony artykułu.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?