Przepis na domowy żurek wielkanocny. Jak zrobić dobry żurek z białą kiełbasą i grzybami [PRZEPIS NA ŻUREK WIELKANOCNY]
Żur to zupa przyrządzana na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej mająca charakterystyczny kwaśny smak. Specjalność regionalnej kuchni polskiej, białoruskiej, czeskiej i słowackiej oraz innych Słowian północnych. Często jest zabielana mlekiem albo śmietaną. Dodatkiem są suszone grzyby oraz gotowana kiełbasa.
Przepis na domowy żurek wielkanocny. Jak zrobić dobry żurek z białą kiełbasą i grzybami [PRZEPIS NA ŻUREK WIELKANOCNY]
Podczas wielkanocnego obiadu nie może zabraknąć tradycyjnego żurku. Wbrew pozorom tę zupę wcale nie jest trudno przygotować. Mamy dla Was przepis na żurek wielkanocny. Zobacz, jak go zrobić.
ŻYCZENIA WIELKANOCNE: Złóż życzenia na WIELKANOC [Wierszyki, smsy, życzenia]
PRZEPIS NA ŻUREK WIELKANOCNY
Przygotuj:
- słoik 370 ml (lub dwa, dla intensywniejszego smaku i większej kwaśności) "Żurku domowego" produkcji Rolnik;
- pół kilo białej kiełbasy;
- 150 gramów wędzonego boczku;
- 2 średnie cebule;
- 4 ząbki czosnku;
- 4 suszone grzybki i łyżka mielonych;
- 2 średnie marchewki;
- 2 średnie pietruszki;
- ćwierć selera;
- pół pora;
- 0,3 litra kwaśnej śmietany;
- jajka;
- kilka ziaren ziela angielskiego;
- kilka listków laurowych;
- kilka ziaren pieprzu;
- ostrą paprykę mieloną;
- chrzan;
- majeranek;
- przyprawę do zupy w płynie;
- sól;
- czosnek mielony;
- mięso na wywar (rodzaj wedle uznania).
Przepis na domowy żurek wielkanocny. Jak zrobić dobry żurek z białą kiełbasą i grzybami [PRZEPIS NA ŻUREK WIELKANOCNY]
Wykonanie:
Obrane warzywa zalej wodą (ok. 2,5 litra). Dodaj jedną cebulę, lekko zmiażdżone ząbki czosnku, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty i mięso. Wywar powinien się gotować przynajmniej 40 minut. Po ugotowaniu bulion odcedzić.
W wywarze odparzyć białą kiełbasę i pokruszone grzyby. W międzyczasie pokrój boczek w kostkę i podsmaż na oleju z dodatkiem posiekanej cebuli. Po usmażeniu wrzuć do wywaru. Odparzoną kiełbasę pokrój w talarki i wrzuć z powrotem do garnka.
Żur (koncentrat) i śmietanę rozprowadź gorącym wywarem i wlej do garnka. Możesz najpierw rozprowadzić zawartość jednego słoika, a później ewentualnie jeszcze większość ilość koncentratu. Dodaj 1 łyżeczkę chrzanu. Dopraw solą, majerankiem, papryką, przyprawą do zup, mielonym czosnkiem i mielonymi grzybami. Gotuj 20 minut.
Żurek podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami.
Program kulinarny - Od Kuchni - ocinek 14 p.t. Świąteczny żurek
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?