Nikogo już nie dziwią organizowane na wielką skalę mistrzostwa w gotowaniu. Serbowie mogą się jednak poszczycić dosyć nietypowymi kulinarnymi zawodami. Od 2004 roku w ich kraju corocznie urządzane są Mistrzostwa Gotowania Jąder. Na zawody zjeżdżają się kucharze z całego świata. Podczas tego konkursu kulinarnego przyrządza się różnego rodzaju przysmaki z jąder należących do różnych zwierząt. Wykorzystywane są m.in. jądra byków, niedźwiedzi, wielbłądów, strusi czy kangurów.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?