4 kwietnia uczniowie z Zespołu szkół Technicznych im. gen. Władysława Andersa przeprowadzili warsztaty nt. zdrowego żywienia w Szkole Podstawowej Nr 6 w Białymstoku w klasie VI A.
Spotkanie rozpoczęło się od pogadanki nt. zdrowego żywienia, przedstawiono piramidę zdrowego żywienia oraz zaproponowano zbilansowaną dietę dla młodego sportowca (12-13 latka), gdyż uczniowie tej klasy trenują short track.
Następnie wszyscy wspólnie przygotowali witaminową sałatkę owocowo-warzywną, wzbogaconą twarogiem, serem, jajkami oraz szynką podana w bułce grahamce. Wszystkie te produkty są kluczowe w diecie każdego człowieka, a szczególnie młodego sportowca.
Czytaj też:ZST w Białymstoku. Białostocka szkoła zawodowa w krajowej czołówce
- Taki sposób przeprowadzania zajęć z jednej strony daje możliwość starszym uczniom na wykazanie się wiedzą, którą zdobyli podczas nauki w technikum, przygotowuje do publicznej prezentacji, pozwala opanowywać tremę, a z drugiej daje możliwość dzieciom zauważenia, iż trochę starsi koledzy dbają o to, by odżywiać się zdrowo - mówi Elżbieta Jamiołkowska, nauczycielka w ZST w Białymstoku. - Powolne kształtowanie nawyków żywieniowych powinno zaowocować większą świadomością na temat jedzenia już teraz, a nie tylko w przyszłości.
Zajęcia prowadzili uczniowie klasy czwartej technikum o kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?