Kurier Poranny

Przepisy na zdrowe śniadania. Sprawdź, co polecają dietetycy i eksperci zdrowego żywienia

Przeglądaj również za pomocą strzałek na klawiaturze [1/4] Następne

Jajo sadzone na pieczarce, jajecznica na pieczarkach

Poleca Olga Chaińska, właścicielka Expert Fitness w Kielcach

Jak zrobić jajecznicę, każdy doskonale wie. Przed rozbiciem jajek, podsmażmy pokrojone na mniejsze kawałeczki pieczarki oraz cebulę. Dlaczego warto użyć tych produktów? Już wyjaśniamy.

Jajko to źródło witamin A, D, E, K oraz B2 i B12 i składników mineralnych fosforu, potasu, żelaza, wapnia. Żółtko jaja natomiast jest źródłem beta-karotenu i luteiny.

Pieczarki są niskokaloryczne, zawierają dużo witamin z grupy B, a także związków bioaktywnych, między innymi lektyny i tyrozynazy oraz błonnika.

Cebula z kolei zawiera minerały takie jak krzem, siarka, cynk, wapń, potas i fosfor oraz witaminy C, E, K.

Polecamy