Ruszył sezon na grilla. Co jeść, by było smacznie i zdrowo?...

    Ruszył sezon na grilla. Co jeść, by było smacznie i zdrowo?

    Oliver Moody

    Echo Dnia Świętokrzyskie

    Aktualizacja:

    Echo Dnia Świętokrzyskie

    Ruszył sezon na grilla. Co jeść, by było smacznie i zdrowo?

    ©123RF

    Według najnowszego badania jedzenie dużych ilości mięsa smażonego lub pieczonego na grillu może podwoić ryzyko rozwoju raka nerki. Pamiętać o tym powinni szczególnie ci, którzy z nastaniem wiosny zaczną sezon grillowania.
    Ruszył sezon na grilla. Co jeść, by było smacznie i zdrowo?

    ©123RF

    Zaraz po tym, jak Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wpisała przetworzone produkty mięsne, na przykład bekon i kiełbasy, na listę pokarmów rakotwórczych i stwierdziła, że czerwone mięso jest „prawdopodobnie rakotwórcze”, naukowcy ostrzegają wszystkich konsumentów przed mocnym przysmażaniem lub przypiekaniem mięsa podczas jego przyrządzania.

    Podgrzewanie zarówno czerwonego, jak i białego mięsa na otwartym ogniu lub na bardzo rozgrzanej patelni uwalnia toksyny powodujące raka nerkowokomórkowego, najczęstszy rodzaj nowotworu złośliwego nerki, który zabija około trzech tysięcy osób rocznie tylko w samej Wielkiej Brytanii.


    Badacze nowotworów z Uniwersytetu Teksańskiego poprosili 699 zdrowych osób oraz 659 pacjentów, u których zdiagnozowano tę chorobę o zrobienie listy rzeczy, które zwykle jedzą i piją, określenie wielkości porcji oraz sposobu przyrządzania jedzenia.

    Pacjenci z rakiem przeciętnie spożywali około 350 kalorii więcej każdego dnia, jedli mniej owoców i warzyw, ale zdecydowanie więcej mięsa. Częściej też mieli problemy z otyłością.

    Osoby, które spożywały najwięcej czerwonego mięsa, nawet trzykrotnie częściej miały raka nerki w porównaniu do osób, które nie jadały czerwonego mięsa, a jedzenie dużych ilości każdego rodzaju mięsa wiązało się ze wzrostem ryzyka zachorowania o 140 procent.

    Naukowcy zwrócili też uwagę na metody przyrządzania mięsa przez uczestników badania, aby ocenić, jak bardzo narażają się oni na rakotwórcze związki, które tworzą się podczas smażenia lub pieczenia mięsa w wysokiej temperaturze.

    Ustalono, że wysokie spożycie jednej z tych toksyn, zwanej MelQx, wiąże się ze wzrostem ryzyka zachorowania na raka nerki aż o 95 procent, natomiast związek o nazwie PhIP podnosi ryzyko zapadnięcia na tę chorobę o 54 procent. Chociaż coraz więcej badań wiąże spożycie mięsa z różnymi rodzajami raka, naukowcy stwierdzili, że w tym badaniu po raz pierwszy przeanalizowano, jak różny sposób przyrządzania mięsa może łączyć się z rakiem nerkowokomórkowym.

    W artykule opublikowanym jakiś czas temu w specjalistycznym czasopiśmie „Cancer”, badacze stwierdzili, że pewien konkretny gen, o nazwie ITPR2, którego nosicielami są dwie na pięć osób rasy białej i który najwyraźniej odgrywa pewną rolę w sposobie rozkładania tłuszczów przez organizm, wydaje się obecny wtedy, gdy toksyny mają silny efekt rakotwórczy.

    Xifeng Wu, jedna z autorek artykułu, powiedziała, że nie ma powodu, by całkowicie rezygnować z jedzenia mięsa, doradziła jednak, by spożywać je tylko w umiarkowanych ilościach i unikać jego mocnego przysmażania oraz przypiekania. „Nasze ustalenia wspierają zalecenie, by ograniczyć spożywanie mięsa, szczególnie mięsa smażonego w wysokich temperaturach lub pieczonego na otwartym ogniu”, powiedziała Wu. Nie tak dawno dopiero WHO zaliczyła przetworzone mięso do tej samej kategorii produktów rakotwórczych co papierosy i azbest, gdy doszła do przekonania, że jedzenie takiego mięsa wiąże się z rakiem jelit.

    Brytyjskie ministerstwo zdrowia radzi osobom, które spożywają powyżej 90 g czerwonego lub przetworzonego mięsa dziennie, by ograniczyć się do 70 g - co jest odpowiednikiem mniej więcej jednej kiełbaski.

    Ian Johnson, dietetyk z Institute of Food Research, powiedział, że wydaje się prawdopodobne, iż nowotwór złośliwy nerki wiąże się z zachodnią dietą, zaznaczył jednak, że ustalenia przedstawione w artykule nie są definitywne.

    „Ta praca jest interesująca i jej wyniki są prawdopodobne, ale jest to jedno, stosunkowo niewielkie badanie, a sami jego autorzy podkreślają potrzebę dalszych badań”, powiedział Johnson. „Rak nerkowokomórkowy występuje stosunkowo rzadko w Wielkiej Brytanii, a zatem dodatkowe ryzyko związane z jedzeniem mięsa będzie w sumie dosyć niewielkie”.

    Dobre, kruche, ale bardzo niezdrowe

    Smażone mięso jest dobre, kruche, ale i... niezdrowe. To niestety prawda, bo podczas smażenia zachodzą zmiany nie tylko w oleju, ale również w smażonym mięsie. Gorący olej utlenia się i uwodornia, co redukuje udział nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwiększa natomiast ilość szkodliwych tłuszczów trans. Ta sprawia, że rośnie ryzyko wystąpienia takich chorób, jak miażdżyca, nowotwory czy alzheimer. Problemem są też powstałe w czasie smażenia furany, które mają działanie rakotwórcze.


    POLECAMY RÓWNIEŻ:

    Poznaj i zastosuj w swojej diecie 25 zasad zdrowego żywienia




    Te domowe aktywności pomogą Ci szybko spalić kalorie!

    Zdrowy kręgosłup - oto ćwiczenia, które pomogą. Wypróbuj!

    Naturalne afrodyzjaki dla kobiet i mężczyzn, które na pewno masz w swojej kuchni [ZDJĘCIA]

    Te witaminy i mikroelementy wzmocnią twój organizm [ZDJĘCIA]

    Nie chcesz zachorować na raka? Oto 6 najważniejszych zasad diety

    Lista domowych czynności, które poprawiają zdrowie i urodę





    ZOBACZ TAKŻE: Grillowanie według Mikołaja Reya. Co kucharz poleca wrzucić na ruszt?

    Czytaj treści premium w Kurierze Porannym Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze

    Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

    Zapytaj lekarza

    1 3 4 5 ... 17 »
    28 stycznia

    Światowy Dzień Trędowatych

    zobacz więcej »