Dieta antyrakowa - zasady i wskazówki. Przetestuj! [Dieta...

    Dieta antyrakowa - zasady i wskazówki. Przetestuj! [Dieta antyrakowa - co jeść?]

    Paula Goszczyńska

    Echo Dnia Świętokrzyskie

    Aktualizacja:

    Echo Dnia Świętokrzyskie

    Kamila Sobaś, ekspert do spraw żywienia.

    Kamila Sobaś, ekspert do spraw żywienia. ©Dawid Łukasik

    Chcesz się chronić przed nowotworem? Zacznij od porządku na talerzu. Co i kiedy jeść, podpowiada Kamila Sobaś, ekspert do spraw żywienia.
    Kamila Sobaś, ekspert do spraw żywienia.

    Kamila Sobaś, ekspert do spraw żywienia. ©Dawid Łukasik



    Czy jesteśmy w stanie wymienić czynniki żywieniowe zwiększające ryzyko nowotworów?


    Tak. Oszacowano, że nieprawidłowa dieta, głównie z powodu wysokiego spożycia tłuszczów nasyconych i cukrów prostych oraz nadmierna masa ciała, odpowiadają w ponad 30 procentach za powstawanie nowotworów. Literatura dowodzi, że nadmierna masa ciała wiąże się z podwyższonym ryzykiem raka żołądka, trzustki, wątroby, jelita grubego. Zachorowalność na raka jelita grubego zwiększają mięso czerwone (wołowina, wieprzowina, baranina), przetworzone, które jest poddawane marynowaniu, wędzeniu, soleniu lub zawierające dodatki konserwujące. Nadmiar soli w diecie może zwiększać ryzyko raka żołądka, a żywność zawierająca aflatoksyny (spleśniałe ziarna zbóż, orzechy) - raka wątroby. Dodatkowo doaterogennie mogą działać substancje powstające w czasie przetwórstwa żywności lub podczas przygotowywania potraw. Wymienić możemy pleśnie obecne w spleśniałych ziarnach zbóż użytych do wypieku pieczywa, akrylany, które powstają podczas wędzenia, długiego grillowania czy smażenia mięsa oraz azotany i azotyny używane do konserwowania wędlin, mięsa czy serów dojrzewających.

    Jakie są główne zalecenia, jeśli chodzi o dietoprofilaktykę chorób nowotworowych?


    Podstawą jest opieranie się na zasadach zdrowego żywienia. Najlepiej jest zjadać 4-5 posiłków dziennie (I śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja) niewielkich objętościowo. Ważne jest, aby przerwy między poszczególnymi posiłkami nie były dłuższe niż 3-4 godziny. Ostatni posiłek należy zjeść nie później niż 3 godziny przed snem. Spożywane potrawy powinny być przygotowywane ze świeżych, jak najmniej przetworzonych produktów o najwyższej jakości oraz powinny być kolorowe i estetycznie podane. Kolejną istotną sprawą jest odpowiednie spożycie składników odżywczych. Dzienne zapotrzebowanie na białko wynosi 10-20 procent energii. Dlatego też, aby organizm mógł się efektywnie regenerować oraz stymulować układ odpornościowy do pracy musi mieć zapewnioną odpowiednią podaż składników białkowych. Białko znajduje się zarówno w produktach zwierzęcych (jaja, produkty mleczne, mięso, ryby) jak i roślinnych (nasiona roślin strączkowych, produkty zbożowe).



    Tłuszcze natomiast powinny stanowić 25-30 procent energii z dziennej racji pokarmowej. Bezwzględnie należy ograniczyć spożycie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, czyli tłustego mięsa wieprzowego i wołowego, tłustych serów, smalcu, słoniny czy podrobów - te produkty zawierają znaczne ilości nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Dlatego w diecie powinny znaleźć się: mięso drobiowe, mięso z królika, cielęcina, ryby, oleje roślinne oraz orzechy i nasiona. Głównym źródłem tłuszczy powinny być właśnie ryby oraz oleje roślinne (na przykład olej rzepakowy bezerukowy, oliwa z oliwek, olej lniany). Dostarczają one cennych dla organizmu wielonienasyconych kwasów z rodziny omega-3, które wykazują zdolności zmniejszania stanu zapalnego. Wieloniena-sycone kwasy tłuszczowe znajdują się głównie w tłustych rybach morskich: łososiu, makreli, sardynkach, śledziach czy halibucie oraz w oleju rzepakowym, lnianym, oliwie z oliwek, orzechach, nasionach słonecznika, pestkach dyni oraz w awokado. Głównym źródłem węglowodanów (45-65 procent energii) w diecie powinny być niewątpliwie produkty zbożowe na przykład pieczywo razowe, kasze, ryż czy makarony pełnoziarniste - te produkty zawierają wiele minerałów, sporą ilość witamin z grupy B oraz duże ilości błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę jelit.

    Co z nawodnieniem?


    W ciągu dnia powinno się wypijać minimum 2 litry płynów, które są niezbędne dla prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych zachodzących wewnątrz organizmu. Należy pić przede wszystkim niegazowaną wodę mineralną, a oprócz wody wskazane są również: słabe herbaty (na przykład herbata z dzikiej róży, herbata biała), kawa zbożowa, niesłodzone kompoty owocowe, świeże soki warzywne i owocowe rozcieńczane z wodą oraz koktajle mleczno-owocowe. Dopuszczalne jest wypicie w ciągu dnia 1 filiżanki kawy naturalnej z dodatkiem mleka.

    Czy dozwalane jest doprawianie potraw?


    Oczywiście, należy zawsze uwzględniać swoje preferencje żywieniowe. Aby podkreślić smak potraw, doprawiajmy je ziołami takimi jak natka pietruszki, koperek, majeranek, bazylia, tymianek, kminek, estragon, melisa, pieprz ziołowy, słodka papryka, cynamon, imbir, goździki. Wśród naturalnych składników pożywienia odgrywających istotną rolę w profilaktyce, ważną pozycję zajmują także składniki mineralne (wapń, selen), witaminy (witamina C, E, D, foliany), wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 oraz probiotyki i prebiotyki.

    Przeprowadzono badania, w których stwierdzono, że kobiety, których dieta dostarczała duże ilości wapnia (około 1300 mg/d) miały o 20 procent zmniejszone ryzyko rozwoju raka piersi w porównaniu do kobiet o najniższym spożyciu tego składnika. Uważa się, że antyoksydanty, w tym witamina C i E, selen oraz karotenoidy, mogą zapobiegać rozwojowi nowotworów, a ich działanie ochronne może polegać na hamowaniu oksydacyjnych uszkodzeń tkanek lub DNA dzięki zmiataniu wolnych rodników tlenowych.

    Czytaj treści premium w Kurierze Porannym Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Zapytaj lekarza

    1 3 4 5 ... 17 »
    28 stycznia

    Światowy Dzień Trędowatych

    zobacz więcej »