Przyjazny klimat i sympatyczna atmosfera - tak w kilku słowach można scharakteryzować białostocką restaurację muzyczną ZAPPA. - To dzięki naszym klientom - uśmiecha się Dariusz Darangowski, właściciel restauracji. I opowiada: - Naszych gości wyróżnia wysoka kultura osobista, wrażliwość muzyczna, dobry humor, zamiłowanie do tradycyjnej kuchni i poszukiwanie nowych smaków.
W soboty i niedziele przychodzą tutaj całe rodziny, aby miło spędzić czas i smacznie zjeść. Kucharze w restauracji ZAPPA nie korzystają z półproduktów. Potrawy powstają na miejscu, od podstaw, z naturalnych składników. Tradycyjne pierogi zapieka się w piecu na liściu kapusty z beszamelem i wiórami żółtego sera. Żurek robiony jest na prawdziwym zakwasie, a pizza smakuje jak prosto z Napoli.
Szeroki wybór kaw, herbat, alkoholi, no i oczywiście drinków przyciąga miłośników biesiadowania i dobrej zabawy. Parkiet taneczny, laserowe światła i dobra muzyka zachęcają gości do organizowania imprez towarzyskich.
- W wybrane piątki i soboty zapraszamy na imprezy pod hasłem DANCE PARTY 30+ z najlepszą muzyką taneczną lat 80-tych, rock&roll'em oraz polskimi hitami - mówi Dariusz Darangowski.
W restauracji jest ruchoma scena wykorzystywana jest przy wydarzeniach artystycznych (koncerty, kabarety, pokazy iluzji itp.) Zarówno w lokalu jak też w letnim ogródku często goszczą muzycy z całego kraju i niekiedy z zagranicy.
- Organizujemy także biesiady i karaoke z muzyką na żywo. Można zaśpiewać na scenie z zespołem piosenki z repertuaru Dżemu, Perfectu, Lady Pank, IRA i wielu innych wykonawców - oddaje pan Dariusz.
Codziennie wieczorem odbywają się projekcje koncertów i filmów muzycznych na trzymetrowym ekranie.
- Wiosną, latem i jesienią zapraszamy do pełnego zieleni ogródka z grillem i dużym ekranem - mówi właściciel.
W ogródku jest także wiele atrakcji dla dzieci - kino 3D, króliczki, rak, kaczuszka, kucyk na przejażdżki, fontanna, strzelnica itp.
Otoczenie lokalu oraz jego wnętrze przygotowane są z myślą także o osobach niepełnosprawnych. Na zmotoryzowanych gości czekają dwa parkingi (w tym jeden ogrodzony) należące do restauracji.
W ZAPPIE można też zorganizować wesele, imprezę okolicznościową, bankiety i catering. Bardzo popularne są także imprezy urodzinowe tzw. osiemnastki.
Szef kuchni poleca
Policzki wołowe w sosie borowikowym
Składniki:
- 1 kg policzków wołowych
- 1 cebula, n 50 g borowików (świeżych lub suszonych)
- ziele angielskie
- liść laurowy
- włoszczyzna
- olej
- sól
- pieprz
- czosnek
- tymianek
- pół szklanki czerwonego wina
- pół szklanki wody
Sposób przyrządzenia
Policzki wołowe oczyścić z błon. Pokroić w dużą kostkę. Na patelni rozgrzać olej, partiami obsmażać mięso. Podsmażone mięso przekładamy do drugiego garnka, a na powstałym sosie podsmażamy cebulę i czosnek. Przekładamy wraz z sosem do naszego mięsa. Następnie wlewamy pół szklanki wina i pół szklanki wody, wrzucamy posiekaną włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, grzyby (jeśli używamy suszonych, to uprzednio namoczone) doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, gotujemy na małym ogniu ok 2,5 godziny - do miękkości mięsa.
Smacznego!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?