Konkurs podzielony jest na trzy kategorie:
- Potrawa regionalna – dwuosobowe zespoły przygotowują menu składające się z zupy i przystawki. Dania powinny być ściśle powiązane z regionem.
- Produkt regionalny – powinien wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów.
- Kategoria „Od pola do stołu” – uczestniczyć w niej mogą producenci, którzy do konkursu zgłaszają produkt podstawowy ze swoich hodowli czy upraw, np. jaja, owoce, warzywa.
Zmagania będę przebiegały dwuetapowo: etap wojewódzki odbędzie się 1 lipca w Augustowie, a jego laureaci będą reprezentować nasz region w finale ogólnopolskiej nagrody kulinarnej „Perła”, który odbędzie się 30 września podczas Targów Smaki Regionów w Poznaniu.
Organizatorem przedsięwzięcia na szczeblu centralnym jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP. W województwie podlaskim organizatorami eliminacji jest Samorząd Województwa Podlaskiego, Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego (PODR) w Szepietowie oraz Oddział Terenowy w Białymstoku Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
Zgłoszenia do udziału w konkursie przyjmuje Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.
Nowi ministrowie w rządzie Donalda Tuska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?