XVI Festiwal Korowaja Mielnickiego 2024
W sobotę, 11 maja w Amfiteatrze Topolina w Mielniku odbył się XVI Festiwal Korowaja Mielnickiego.
Aby podtrzymać dawną kulturę kulinarną, tradycję i umiejętności wypieku korowaja, Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekreacji w Mielniku od kilku lat organizuje Festiwal. Formuła imprezy opiera się na konkursie, w którym uczestniczyć mogą korowajnice (kobiety wypiekające korowaj) z całego kraju. Festiwalowi towarzyszą występy zespołów śpiewaczych oraz obrzędowych.
Korowaj to tradycyjne, obrzędowe (weselne) pieczywo; rodzaj kołacza lub ciasta drożdżowego. Jego cechą charakterystyczną są bogate zdobienia z ciasta, w postaci kłosów zbóż, ptaków, kwiatów, które Parze Młodej miały przynieść szczęście i powodzenie. Tradycja wypieku korowaja spotykana była na Ukrainie, Białorusi, w Serbii, Bułgarii oraz w Polsce - głównie na Suwalszczyźnie, Lubelszczyźnie, Podlasiu i okolicach Mazowsza.
Atrakcje podczas XVI Festiwalu Korowaja Mielnickiego 2024
Podczas wydarzenia widownia mogła podziwiać wypieki korowajów weselnych, słuchać pieśni ludowych, przyśpiewek ludowych oraz pieśni korowajowych.
Wystąpili:
- Mielniczanie z Mielnika,
- Nowina z Moszczony Królewskiej,
- Zespół Śpiewaczo-Obrzędowy z Jakówek,
- Wrzosy z Wilanowa oraz Zespół Ludowy Pawłowianki działający przy Gminnym Ośrodku Kultury w Janowie Podlaskim.
Gdy widzowie oglądali występy sceniczne, jury obradowała nad wypiekami.
W konkursie udział wzięło dziesięć korowajów z trzech województw: podlaskiego, mazowieckiego oraz lubelskiego.
Oceniało je jury w składzie: Magdalena Chirko – Sekretarz Gminy Mielnik, Ludmiła Stawska – pomysłodawczyni konkursu kulinarnego „Mielnicki Korowaj”, Helena Datczuk - laureatka konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów na najlepszy polski regionalny produkt żywnościowy Perła 2017 za mielnicki korowaj weselny, Helena Szczygoł - artystka malarka, właścicielka prywatnego muzeum etnograficznego „Mielnicki Kuferek” w Mielniku, Aleksandra Tobota ( artystka rękodzielnik, właścicielka kawiarni „Kawka na Polnej” w Mielniku , Anna Szpura - kulturoznawca, od wielu lat prowadzi pracownię Kulinart, zajmuje się odtwarzaniem tradycji i zwyczajów kulinarnych wschodniej Polski, ekspert w programach telewizyjnych kuchni nadbużańskiej.
Jury oceniało wygląd korowajów pod względem elementów tradycyjnych danego regionu 4 punkty (maksymalnie) oraz smak, który miał decydujące znaczenie i maksymalnie można było przyznać 5 punktów.
XVI Festiwal Korowaja Mielnickiego. Wyniki
- · I miejsce –Katarzyna Konstanciuk, Anusin ( woj. podlaskie), nr 6, p. 51
- · II miejsce –Monika Andrzejuk, Jakówki (woj. lubelskie), nr 9, p. 50
- · III miejsce –Ewelina Boratyńska, Mielnik (woj. podlaskie), nr 7, p. 45
Wyróżnienie otrzymali:
- · Alina Tyszkiewicz, Stara Kornica (woj. mazowieckie), nr 4, p. 44.5
- · Barbara Hackiewicz, Mielnik (woj. podlaskie), nr 5, p. 44
- · Danuta Gryglas, Nowy Pawłów (woj. lubelskie), nr 3, p. 43.5
Nagrodą za pierwsze miejsce był wolnowar, za drugie – mikser z misami, za trzecie - rozdrabniacz. Nagrody wyróżnienia – 3 zestawy noży. Pani Ludmiła Stawska ufundowała nagrodę specjalną dla najmłodszego uczestnika konkursu, którym został Jakub Hackiewicz z Mielnika. Nagrody wręczył Michał Baranowski, dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury, Sportu i Rekreacji w Mielniku. Publiczność także coś otrzymała – każdy chętny mógł skosztować konkursowych korowajów.
Seria pożarów Premier reaguje
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?