Wtedy przy wspólnym obiedzie zainaugurowali działalność Uniwersytetu.
Po raz drugi korycińscy seniorzy spotkali się w ubiegłym tygodniu. Powodem spotkania były święta Wielkiej Nocy.
Jajka, babka i kiełbasa
Seniorzy wzorem innych Uniwersytetów III Wieku najpierw wysłuchali wykładu ks. proboszcza Andrzeja Gniedziejki "Tradycje Świąt Wielkanocnych", a potem mieli warsztaty tematyczne. W trakcie spotkania była też okazja do degustacji tradycyjnych potraw wielkanocnych. Stoły uginały się między innymi od babek wielkanocnych, swojskiej kiełbasy i wiejskiego chleba. Nie brakowało także symbolu świąt - jajka.
- Wszystkie potrawy przygotowała pani Jadwiga Borsuk z Domu Gościnnego w Bombli - mówi Małgorzata Michelis z GOKSiT w Korycinie. - Były różne stoły, które prezentowały potrawy charakterystyczne dla różnych zakątków świata. Na przykład u nas na stole wielkanocnym jest praktycznie wszystko obok obowiązkowych jajek i baranka. A na przykład w Niemczech na Wielkanoc podaje się rybę.
Za granicą inaczej
Najciekawszym jednak punktem programu były warsztaty dotyczące tradycji Wielkanocy w Polsce i innych krajach europejskich. Seniorzy dowiedzieli się między innymi jak wyglądają święta w Niemczech czy Szwecji i jakie panują tam obyczaje.
- W Niemczech jest taki obyczaj, że w obrębie gospodarstwa szuka się schowanego zajączka lub jajka - opowiadała Małgorzata Michelis.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?