Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Filety z kurczaka skażone fipronilem. To pewne: zjedliśmy tonę skażonych filetów

(koci)
Zjedliśmy tonę skażonych filetów. To już pewne
Zjedliśmy tonę skażonych filetów. To już pewne pixabay
Filety drobiowe, które na początku sierpnia trafiły do białostockich sklepów zawierały fipronil - informację tę potwierdził Główny Lekarz Weterynarii.

Wyniki badań przeprowadzonych w Państwowym Instytucie Weterynaryjnym - Państwowym Instytucie Badawczym w Puławach wykazały obecność w piersiach drobiowych fipronilu - dopuszczalna norma została przekroczona trzykrotnie.

Jak pisaliśmy, 1 sierpnia jeden z zakładów na terenie powiatu zambrowskiego kupił prawie tonę pochodzących z Niemiec filetów, które w ciągu 2 dni sprzedał w swoich sklepach firmowych w Białymstoku. Później okazało się, że na fermie stosowny był preparat Dega 16, w którym wykryto fipronil - środek, który spożyty w większych ilościach może uszkodzić wątrobę i nerki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Filety z kurczaka skażone fipronilem. To pewne: zjedliśmy tonę skażonych filetów - Gazeta Współczesna

Wróć na poranny.pl Kurier Poranny