UWAGA!
    WYPADEK

    Tragiczniejsze wypadki w Białymstoku

    Rozwiń
    UWAGA!
    Zwiń

    Tragiczniejsze wypadki w Białymstoku

    Do śmiertelnych wypadków w Białymstoku dochodzi rzadko. Przypominamy te najtragiczniejsze

    Sklepy sprzedają w promocji, za pół ceny, przeterminowaną...

    Sklepy sprzedają w promocji, za pół ceny, przeterminowaną żywność

    Fot. Marta Chmielińska

    Kurier Poranny

    Aktualizacja:

    Kurier Poranny

    Nabiał powinien być przechowywany w odpowiedniej temperaturze. W otwartych lodówkach musi być zimno a produkty nie mogą być ciepłe.

    Nabiał powinien być przechowywany w odpowiedniej temperaturze. W otwartych lodówkach musi być zimno a produkty nie mogą być ciepłe. ©Fot. Marta Chmielińska

    W wielu sklepach stoją koszyki z dużo tańszą żywnością. Często jest to jednak towar po terminie przydatności do spożycia. Sanepid alarmuje, że takiej żywności nie należy sprzedawać ani kupować.
    Nabiał powinien być przechowywany w odpowiedniej temperaturze. W otwartych lodówkach musi być zimno a produkty nie mogą być ciepłe.

    Nabiał powinien być przechowywany w odpowiedniej temperaturze. W otwartych lodówkach musi być zimno a produkty nie mogą być ciepłe. ©Fot. Marta Chmielińska

    Na półkach sklepowych często widzimy towary za pół ceny. W niektórych punktach sprzedawcy ustawiają specjalne koszyki z produktami, których termin przydatności do spożycia minął. Bez względu na to, czy są to sery, jogurty czy kasza, takie artykuły nie powinny być sprzedawane.

    - Żywność przeterminowana nie może być wprowadzana do obrotu. Przepisy mówią wyraźnie, że nie może ona podlegać żadnym promocjom czy przecenom - wyjaśnia Nina Trendowska, z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Hajnówce.

    Za nieprzestrzeganie tych wytycznych grozi kara grzywny, która wynosi kilkaset złotych. Jak widać kary nie odstraszają jednak handlujących. Przeceniona spożywka jest na porządku dziennym.

    - Każdy, kto robi zakupy, widzi że w sklepach są przeterminowane towary w promocjach. Ich ceny są atrakcyjne i ludzie kupują je z chęcią - opowiada Krystyna Iwaniuk, gospodyni domowa. - Owszem są sklepy, w których przecena obejmuje jedzenie na granicy terminu przydatności, ale nawet wczoraj w jednym z punktów widziałam koszyk z napisem chleb wczorajszy.

    - Nie jest to zgodne z prawem - komentuje tę sytuację Nina Trendowska. - Pieczywo nieopakowane ma 24-godzinny termin przydatności do spożycia i po tym czasie powinno zostać wycofane ze sprzedaży.

    W sezonie letnim sanepid częściej kontroluje sklepy spożywcze i lokale gastronomiczne. Ponadto każde zgłoszenie przypadku łamania przepisów kończy się kontrolą interwencyjną, która przeprowadzana jest od razu lub następnego dnia. Większość zgłoszeń jest zasadnych i wizyty inspektorów kończą się karą. W ubiegłym roku, na 22 powiadomienia o niewłaściwej jakości żywności i higienie sprzedaży, aż 17 było uzasadnionych. Większość kontroli zakończyła się wystawieniem mandatu.

    Według pracowników sanepidu bardzo dużą rolę odgrywa świadomość konsumentów. Klient powinien wiedzieć, jakie ma prawa i jakie obowiązki spoczywają na sprzedawcach. A okazuje się, że jest ich wiele.

    Jednym z nich, oprócz odpowiedzialności za przydatność do spożycia, jest dbałość o higienę w sklepie. Tymczasem nazbyt często widzimy muchy spacerujące latem po wędlinie czy ciepły nabiał, gdy lodówki nie nadążają z chłodzeniem w upalne dni.

    - Taka sytuacja nie może mieć miejsca, producent podaje zalecaną temperaturę przechowywania i niedopuszczalne jest sprzedawanie roztopionego masła czy lodów. Lodówki mają termostaty i powinny utrzymywać odpowiednią temperaturę. Jeśli tak nie jest, powinniśmy zwrócić uwagę sprzedawcy i nie kupować takiego towaru - przestrzega Nina Trendowska.

    Kiedy świeży produkt mleczny przechowywany jest zbyt wysokiej temperaturze, żywe kultury bakterii zaczynają się bardzo szybko rozmnażać. Zmianie ulega smak, wygląd i zapach produktu. Co najważniejsze, pogorszyć się mogą jego walory zdrowotne.

    Podwyższona temperatura przechowywania sprzyja także powstawaniu pleśni. Powinniśmy pamiętać także o tym, że wyjeżdżając pod namiot, nie powinniśmy zaopatrywać się w łatwo psującą się żywność. Zrezygnujmy więc z sera czy masła na korzyść konserw i dań ekspresowych.

    Jeżeli zdarzy nam się kupić przeterminowany towar, powinniśmy odnieść go do sklepu i porozmawiać w pierwszej kolejności ze sprzedawcą lub właścicielem punktu. Interwencja w sanepidzie to raczej ostateczność.

    Podobnie powinniśmy reagować, gdy widzimy roztopione masło, lody czy nabiał przechowywany w za wysokiej temperaturze.

    Czytaj także

      Komentarze (10)

      Wszystkie komentarze (10) forum.poranny.pl

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Poranny.pl poleca

      Gwara młodzieżowa lat 70. Czy rozpoznasz te słowa? [QUIZ]

      Gwara młodzieżowa lat 70. Czy rozpoznasz te słowa? [QUIZ]

      Oto najpiękniejsze dziewczyny z Woodstocku! [ZOBACZ ZDJĘCIA]

      Oto najpiękniejsze dziewczyny z Woodstocku! [ZOBACZ ZDJĘCIA]

      Pilnie zatrudnię. Sprawdź, kto aktualnie oferuje pracę

      Pilnie zatrudnię. Sprawdź, kto aktualnie oferuje pracę

      Dołącz do naszego newslettera i odbierz prezent

      Dołącz do naszego newslettera i odbierz prezent

      Gry On Line - Zagraj Reklama