UWAGA!
    WYPADEK

    Tragiczniejsze wypadki w Białymstoku

    Rozwiń
    UWAGA!
    Zwiń

    Tragiczniejsze wypadki w Białymstoku

    Do śmiertelnych wypadków w Białymstoku dochodzi rzadko. Przypominamy te najtragiczniejsze

    Uwaga, w sklepach sprzedają przeterminowane i źle oznakowane...

    Uwaga, w sklepach sprzedają przeterminowane i źle oznakowane mięso. Parówki szare i za miękkie, a szynka za tłusta.

    (az)

    Kurier Poranny

    Aktualizacja:

    Kurier Poranny

    Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej zbadał m.in. parówki

    Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej zbadał m.in. parówki ©Fot. sxc.hu

    Mięso było przeterminowane i niewłaściwie oznakowane mięso. Parówki miały szarą barwę i były za miękkie. A szynka okazała się za tłusta.
    Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej zbadał m.in. parówki

    Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej zbadał m.in. parówki ©Fot. sxc.hu

    Takie zastrzeżenia do produktów drobiowych w sklepach na terenie Białegostoku, Suwałk i Łomży zgłosił Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej. To efekt ośmiu kontroli w I kwartale tego roku. Producenci dostali mandaty, a pracowników sklepów pouczono.

    Celem kontroli była ocena jakości handlowej przetworów mięsnych, w tym drobiowych, ze szczególnym zwróceniem uwagi na wykrywanie zafałszowań oraz rzetelność informowania konsumentów o rodzajach oferowanych wyrobów, a także zamieszczanie oznaczeń wymaganych prawem żywnościowym.
    Kontrolą objęto:
    · 3 hurtownie prowadzące obrót przetworami mięsnymi,
    · 3 sklepy sieci handlowych,
    · 2 inne placówki detaliczne.
    Uchybienia stwierdzono w 4 placówkach, co stanowi połowę objętych kontrolą.

    Nieprawidłowości dotyczyły:
    · niewłaściwej jakości przetworów mięsnych - w 2 placówkach (3 partie przetworów),
    · niewłaściwego oznakowania wyrobów mięsnych - w 2 placówkach (7 partii produktów),
    · oferowania do sprzedaży towarów przeterminowanych - w 1 placówce (3 partie konserw drobiowych),
    · zawyżenia należności na niekorzyść klienta - w 2 placówkach,
    · posługiwania się przyrządami pomiarowymi z nieaktualną cechą legalizacji - w 2 placówkach.

    Z uwagi na niewłaściwą jakość zakwestionowano dwie partie kiełbas.
    Parówki miały szarą barwę, zbyt miękką konsystencję, widoczne rozwarstwienia farszu i dużą ilość otworów powietrznych, a ich smak i zapach okazał się jałowy.
    Natomiast kiełbasa swojska była za twarda i zawierała za dużo twardych ścięgien i skórek.
    Z kolei szynka szwarcwaldzka zawierała za dużo tłuszczu.

    W efekcie kontroli skierowano dwa wystąpienia do producentów przetworów mięsnych, nałożono trzy mandaty, wystosowano dwa pisma do właścicieli kontrolowanych sklepów z wnioskami o pouczenie sprzedawców, a przedsiębiorcy wycofali z obrotu handlowego trzy partie konserw drobiowych przeterminowanych.

    Czytaj także

      Komentarze (7)

      Wszystkie komentarze (7) forum.poranny.pl

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Poranny.pl poleca

      Gwara młodzieżowa lat 70. Czy rozpoznasz te słowa? [QUIZ]

      Gwara młodzieżowa lat 70. Czy rozpoznasz te słowa? [QUIZ]

      Oto najpiękniejsze dziewczyny z Woodstocku! [ZOBACZ ZDJĘCIA]

      Oto najpiękniejsze dziewczyny z Woodstocku! [ZOBACZ ZDJĘCIA]

      Pilnie zatrudnię. Sprawdź, kto aktualnie oferuje pracę

      Pilnie zatrudnię. Sprawdź, kto aktualnie oferuje pracę

      Dołącz do naszego newslettera i odbierz prezent

      Dołącz do naszego newslettera i odbierz prezent

      Gry On Line - Zagraj Reklama