białystok
    naszemiasto.pl

    Białystok w 1999 roku. Unikalne zdjęcia naszych fotoreporterów

    Rozwiń
    białystok
    Zwiń

    Białystok w 1999 roku. Unikalne zdjęcia naszych fotoreporterów

    Trudno uwierzyć, że tak kiedyś wyglądał Białystok. Prawie 20 lat temu wszystko wyglądało zupełnie inaczej!

    Smak i zdrowie z ekspresu do kawy

    Smak i zdrowie z ekspresu do kawy

    Material informacyjny

    Kurier Poranny

    Aktualizacja:

    Kurier Poranny

    Smak i zdrowie z ekspresu do kawy
    Trudno o popularniejszy, a jednocześnie bardziej kontrowersyjny napój niż kawa. Z jednej strony delektujemy się nią praktycznie od każdą szerokością geograficzną – mieszkańcy Ziemi wypijają rocznie 400 miliardów filiżanek kawy! Statystyczny Europejczyk pije 4 filiżanki kawy dziennie (160 litrów/ osobę w ciągu roku), Polak spożywa 3,4 kg kawy rocznie. Jest jednak także druga strona medalu – czyli mity, które krążą wokół tego napoju i sprawiają, że dla wielu osób kawa to niemalże trucizna wypijana jedynie dla porannego pobudzenia i traktowana jak zakazane w diecie używki i słodycze.
    Smak i zdrowie z ekspresu do kawy
    Kawa dla zdrowia, samopoczucia i… przyjaciół

    Popularny i niejednoznacznie odbierany produkt jest przedmiotem wielu badań. Okazuje się, że większość z nich nie potwierdza złych opinii. Dobra gatunkowo kawa, odpowiednio przygotowana, (np. z expresu ciśnieniowego) ma wręcz dobroczynny wpływ na zdrowie, kondycję, możliwości intelektualne oraz fizyczne. Poprawia samopoczucie, nastrój, a także … relacje towarzyskie. Nie bez powodu na przestrzeni wieków i dziś kawiarnie to ulubione miejsca spotkań towarzyskich, kulturalnych, rozmów biznesowych itp.

    Sport (z kawą) to zdrowie

    Przejdźmy jednak do konkretów – badania naukowe wykazują, że umiarkowane spożycie kawy (ok. 3 filiżanek dziennie) przynosi wiele pożądanych skutków fizjologicznych i jest elementem zdrowej diety oraz aktywnego trybu życia. Jak się okazuje kawa i sport, kawa i sprawność, kawa i szczupła sylwetka to bardzo udane połączenia. Dobre espresso, latte czy americano z expresu ciśnieniowego do kawy zapewniają osobom aktywnym szereg korzyści:
    • kawa pomaga spalać tkankę tłuszczową – wiele suplementów i kosmetyków odchudzających i wyszczuplających ma w swoim składzie kofeinę. Badania naukowe potwierdzają, że spożycie kawy może przyspieszać przemianę materii nawet o 20%. Oczywiście mówimy tu o porządnej kawie, bez kopiastych łyżek cukru, śmietanki czy słodkich syropów. Najlepsza jest kawa w ziarnach, mielona przed zaparzeniem albo przygotowana w dobrym ekspresie ciśnieniowym;
    • poprawia krążenie krwi – zwiększa jej przepływ w naczyniach nawet o 30%, a to przekłada się na lepsze dotlenienie komórek i wyższą wydolność oraz dobrą kondycję;
    • redukuje bóle mięśni – badacze uniwersyteccy z Georgii udowodnili, że nasz ulubiony napój to panaceum na doskonale znane wszystkim amatorom sporu zakwasy. Okazuje się, że kawa bije na głowę środki przeciwbólowe, zmniejsza bowiem bóle mięśni nawet o 50%;
    • poprawia wytrzymałość u osób trenujących – mała czarna redukuje zmęczenie odczuwane podczas zajęć sportowych, warto zatem sięgnąć po nią przed treningiem – wpłynie korzystnie na kondycję przed, w trakcie i samopoczucie po;
    • daje solidny zastrzyk energii – dlatego właśnie sięgamy po nią rano, kofeina niweluje efekty niewyspania, pobudza, stymuluje fizycznie oraz intelektualnie.




    Kawą na zdrowie!

    Dobroczynne właściwości kawy nie ograniczają się jedynie do pobudzania i dodawania werwy sportowcom. Sięgając po ulubioną małą czarną z ekspresu ciśnieniowego do kawy czy też zaparzoną tradycyjnie, zapewniamy sobie działania profilaktyczne, lecznicze w wielu obszarach:
    • pozornie niepozorna filiżanka kawy to bogate źródło składników odżywczych – ziarna kawy dostarczają nam m.in. witaminy B2, B3 i B5 oraz minerały, takie jak mangan, potas i magnez;
    • kawa to cenne antyoksydanty, które niszczą wolne rodniki, zwalczają stany zapalne, chronią komórki przed uszkodzeniami. Surowe ziarno kawy zawiera aż 1000 różnych przeciwutleniaczy;
    • kawa redukuje ryzyko depresji – podnosi poziom serotoniny i dopaminy, czyli tzw. „hormonów szczęścia”;
    • mała czarna zmniejsza ryzyko chorób serca – potwierdzają to wieloletnie badania holenderskich naukowców. Mowa oczywiście o umiarkowanych ilościach dobrej jakości kawy, bez wspomnianych wyżej kalorycznych, niezdrowych dodatków;
    • ma dobroczynny wpływ na wątrobę – zapewne wiele osób z niedowierzaniem kręci głową, ale tak jest. Rozsądne ilości porządnej kawy redukują ryzyko raka wątroby oraz zachorowania na jej marskość, zapalenie ora stłuszczenie;
    • jest zalecana w profilaktyce poważnych chorób – Parkinsona i Alzhaimera. Według wyników badań osoby spożywające regularnie kawę (kofeinową) zdecydowanie rzadziej zapadają na chorobę Parkinsona. Kawa zapobiega też powstawaniu amyloidu i zwyrodnień wywołujących chorobę Alzhaimera. Warto zatem (zwłaszcza po 60 r.ż) pozwalać sobie na wypicie kawy, co spowalnia procesy prowadzące do utraty pamięci czy choroby Alzhaimera;
    • wskazana w profilaktyce wielu nowotworów – chodzi m.in. o raka wątroby, jelita grubego, piersi, prostaty, a to dzięki zawartym w niej polifenolom oraz antyoksydantom;
    • pomaga walczyć z najpoważniejszą chorobą cywilizacyjną, jaką staje się cukrzyca – badania prowadzone na Vanderbilt University i na Harvardzie wykazały, że regularne picie kawy ma korzystny wpływ na metabolizm cukrów, wrażliwość na insulinę i prawie o 25% zmniejsza ryzyko zachorowania;
    • pomaga chronić skórę przed słońcem – oczywiście pamiętamy, że nie zastąpi kremu z filtrem, ale zawarte w niej polifenole podnoszą odporność na szkodliwe działanie promieni słonecznych;
    • poprawia sprawność seksualną – głównie dzięki temu, że korzystnie wpływa na krążenie krwi, mała czarna odsuwa od panów groźbę problemów z erekcją.




    Dobra kawa – najlepiej z ekspresu!

    Należy oczywiście pamiętać, że istotna jest jakość, ilość i sposób przygotowania. Standardowe 2 filiżanki, czyli ok. 300 mg kofeiny nie powinny nikomu zaszkodzić, a korzyści, jak widać, może być wiele. Najbardziej wskazana jest kawa zaparzana w dobrym expresie do kawy ciśnieniowym, automatycznym albo manualnym. Nie najgorsza jest też tzw. kawa po turecku, z „fusami”. Rozpuszczalna ma już nieco mniej wartościowych składników, raczej nie sięgajmy po saszetki typu 3w1 ze słodkimi i tłustymi dodatkami. Dobry expres do kawy nie musi dziś wcale oznaczać wielkich wydatków i maszyny na pół kuchennego blatu. Nie trzeba też znać skomplikowanych rytuałów zaparzania ulubionej kawy. Udanym kompromisem są ekspresy ciśnieniowe do kawy z logo Dolce Gusto. Za niezawodność urządzeń odpowiada tu marka Krups, a smak oraz asortyment kapsułek z ulubioną kawą zapewnia kolejny lider w branży, czyli Nescafe. Małe stylowe expresy ciśnieniowe do kawy dostępne są w wersji manualnej oraz automatycznej i mimo niewielkich gabarytów zapewniają ciśnienie niezbędne do zaparzenia wybornego napoju (nawet do 15 barów). Efektowne wzornictwo i bogata gama różnych napojów (kawy, herbaty, czekolada) to dodatkowe atuty przemawiające na korzyść takiego właśnie małego AGD w naszej kuchni.

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Poranny.pl poleca

    Zamek z polnych kamieni powstał na Podlasiu. Imponująca budowla [FOTO]

    Zamek z polnych kamieni powstał na Podlasiu. Imponująca budowla [FOTO]

    Wielki Bal Biznesu w Białymstoku. Zobacz, kto przyszedł

    Wielki Bal Biznesu w Białymstoku. Zobacz, kto przyszedł

    start.up.press - zgłoś swój biznes lub pomysł [KONKURS]

    start.up.press - zgłoś swój biznes lub pomysł [KONKURS]

    Zamieniając kartę kredytową na kredyt odnawialny działasz na własną szkodę.

    Zamieniając kartę kredytową na kredyt odnawialny działasz na własną szkodę.