Warsztaty kulinarne "Ugotuj sobie święta z dziczyzny" to wydarzenie organizowane przez leśników podlaskich leśników.
W sobotę (2 grudnia) mieszkańcy Białegostoku i okolic, którzy lubią gotować, poznawać nowe smaki i uczyć się nowych technik kulinarnych, w siedzibie Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Białymstoku zmierzyli się z dziczyzną.
Warsztaty prowadzone były przez szefową kuchni Ewę Bałdyś. Uczestnicy przygotują potrawy z produktów pochodzących z lasu, m.in.:
- zupa gulaszowa z jelenia z kwaśnym jabłkiem, rozmarynem i trawą żubrową
- pulpety z dzika w sosie borowikowym z kluskami dyniowymi
- matiasy w leśnych ziołach i świerkowych igłach
- trufle z jagodami
Organizatorzy warsztatów opowiadali także o właściwościach odżywczych i walorach smakowych dziczyzny i innych naturalnych produktów pochodzących z lasu. Będzie trochę o odpowiednich sposobach przyrządzania oraz właściwym przechowywaniu produktów runa leśnego.
W warsztatach wzięło udział około 30 osób.
Zobacz też:
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?