Tłusty czwartek to święto które rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Tego dnia wszyscy zajadają się słodkimi pączkami i faworkami, nazywane w zależności od regionu chrustem lub chruścikami. Tradycja ta kultywowana jest w Polsce jest od XVI wieku.
Była to okazja, by najeść się do syta przed długim, trwającym 40 dni postem, którego kiedyś ściśle przestrzegano. Co ciekawe, dawniej objadano się nie tylko pączkami na słodko, ale i takimi nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem.
Tłusty czwartek jest świętem ruchomym. Jego data zależy od daty Wielkanocy. W tym roku ulubiony dzień łakomczuchów przypada na 8 lutego.
Sklepy, cukiernie, kawiarnie, piekarnie i innych lokale gastronomiczne tego dnia sprzedają tysiące pączków o przeróżnych smakach. Sprawdziliśmy, ile za pączki zapłacimy w niektórych białostockich lokalach.
Zobacz też:Tłusty czwartek 2023. Białostockie piekarnie i cukiernie szykują się do najsłodszego dnia w roku
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?