TŁUSTY CZWARTEK 2018
Sprawdź, kiedy wypada tłusty czwartek. Co jemy w ten dzień? Jak zrobić dobre pączki? Wielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek. To czas, kiedy bez żadnych wyrzutów sumienia możemy objadać się pączkami i innymi słodkościami.
Tłusty czwartek - tradycja
Tłusty czwartek w kalendarzu chrześcijańskim wypada zawsze w ostatni czwartek przed wielkim postem i rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W Polsce oraz w katolickiej części Niemiec tego dnia można objadać się bez wyrzutów sumienia.
Tłusty czwartek jest świętem ruchomym, ponieważ jego data zależy od daty Wielkanocy. Następny czwartek jest czwartkiem po Środzie Popielcowej i należy do okresu wielkiego postu, podczas którego chrześcijanie powinni zachowywać wstrzemięźliwość jako wyraz umartwienia przed Wielkanocą. Może wypaść pomiędzy 29 stycznia a 4 marca.
Dziś tłusty czwartek. Jemy do woli pączki i faworki. (zdjęcia, wideo)
Tłusty czwartek - potrawy (pączki, faworki)
Najpopularniejsze potrawy na tłusty czwartek to pączki i faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem lub chruścikami. Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które obficie zapijano wódką.
Staropolskie przysłowie mówi: Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło.
Tłusty czwartek w Michałowie. Ludzie zajadali się pączkami
Tłusty czwartek - historia zwyczaju
Tłusty czwartek wywodzi się jeszcze z czasów pogańskich. Tego dnia świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Uczty składały się z tłustych potraw, szczególnie mięs oraz piciu wina. Zagryzką były pączki z ciasta chlebowego nadziewane słoniną.
W Małopolsce tłusty czwartek nazywano combrowym czwartkiem. Nazwa pochodzi od nazwiska żyjącego w XVII wieku krakowskiego burmistrza o nazwisku Comber. Był to zły człowiek i niezwykle surowy dla kobiet. Miał swoje kramy i handlował na krakowskim rynku. Mówiono: Pan Bóg wysoko a król daleko, któż nas zasłoni przed Combrem. Umrzeć miał on właśnie w tłusty czwartek. W każdą rocznicę śmierci przekupki na targu urządzały więc huczną zabawę i tańce. Podczas zabawy zaczepiały przechodzących tamtędy mężczyzn, których zmuszały do tańca lub do oddawania wierzchniej odzieży w zamian za krzywdy, jakie wyrządził Comber.
Około XVI wieku w Polsce pojawił się zwyczaj jedzenia pączków w wersji słodkiej. Wyglądały one nadal nieco inaczej niż obecnie – w środku miały bowiem ukryty mały orzeszek lub migdał. Ten, kto trafił na taki szczęśliwy pączek, miał cieszyć się dostatkiem i powodzeniem.
Tłusty czwartek - Czas zapomnieć o kaloriach
PRZEPIS NA PĄCZKI: PRZEPIS NA TŁUSTY CZWARTEK [SPRAWDZONY PRZEPIS NA DOMOWE PĄCZKI]
Przepis na pączki na tłusty czwartek - składniki:
- 1 szklanka (250 ml) mleka
- 5 dag świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 50 dag mąki pszennej tortowej (najlepiej typ 505)
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 jajko
- 4 żółtka
- 4 łyżki stołowe masła roztopionego i ostudzonego
- 2 łyżki spirytusu
- olej do smażenia lub smalec (litr)
- konfitura do nadzienia
- do dekoracji: lukier, cukier puder lub skórka kandyzowana z pomarańczy
Przepis na pączki - wykonanie:
Drożdże należy rozpuścić w ciepłym, ale nie gorącym mleku. Następnie dodajemy łyżkę mąki oraz łyżkę cukru. Po wymieszaniu wstawiamy do garnka z bardzo ciepłą wodą. Następnie odstawiamy na 15 minut aż drożdże porządnie się spienią.
W tym czasie należy przesiać mąkę do dużej miski, dodać sól i cukier wanilinowy. Jajko i żółtka ucieramy z pozostałymi dwiema łyżkami cukru na białą i puszystą pianę. Następnie do miski z mąką wlewamy wyrośnięte drożdże i mieszamy. Potem dodajemy ubite jajka i znów mieszamy.
Ciasto wyrabiamy najlepiej ręką przez około 15 - 20 minut. Jeśli ciasto będzie za gęste, można dodać 2 - 3 łyżki ciepłego mleka. Na koniec wyrabiania ciasto ma odstawać od ręki.
Do wyrobionego ciasta należy dodać roztopione i ostudzone masło oraz spirytus. Następnie zagniatamy lub miksujemy ciasto do całkowitego połączenia się składników.
Wyrobione ciasto na pączki musi wyrosnąć i podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lub blat kuchenny lekko podsypany mąką. Wałkujemy lekko na niezbyt duży placek o grubości ok. 2 cm).
Następnie wycinamy szklanką krążki. Tę czynność powtarzamy do momentu, aż skończy się ciasto. Krążki rozkładamy równomiernie na stolnicy lub blacie, przykrywamy czystą ścierką na około 30 - 45 minut do wyrośnięcia.
Jeśli chcemy smażyć pączki od razu z nadzieniem, każdy krążek delikatnie rozpłaszczamy na dłoni, w środek kładziemy łyżeczkę nadzienia, zlepiamy brzegi jak w pierożkach i lepimy kulkę.
Na kwadrans przed końcem wyrastania pączków zaczynamy rozgrzewać olej (najlepiej długo i powoli, w dużym i szerokim garnku) do temperatury 180 stopni.
Wyrośnięte pączki wkładamy na odpowiednio nagrzany olej i smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony. Pączki nie mogą za szybko się rumienić, bo w środku będą jeszcze surowe.
Paczki wyławiamy łyżką cedzakową i odkładamy na talerze wyłożone papierowymi ręcznikami.
Jeśli smażyliśmy pączki bez nadzienia, po ostudzeniu można nadziewać np. rękawem cukierniczym z ostrą końcówką.
Na koniec dekorujemy pączki lukrem i kandyzowaną skórką z pomarańczy lub po prostu posypujemy cukrem pudrem.
Przeczytaj też:
Dziś tłusty czwartek. Jemy do woli pączki i faworki. (zdjęcia, wideo)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?