Tej ryby musisz skosztować wiosną! W maju i czerwcu nad Bałtykiem króluje belona. Dla wędkarzy to prawdziwy rarytas. Jakie będą ceny?

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Polskie morze słynie nie tylko ze śledzi, ale także z belony.
Polskie morze słynie nie tylko ze śledzi, ale także z belony. GettyImages/Sayali Pashte/zdjęcie ilustracyjne
Wygląda jak węgorz, ma zielone ości, można ją złowić jedynie przez kilka tygodni. Brzmi zaskakująco? Równie zaskakująco smakuje. W maju i czerwcu nad Bałtykiem będzie królować belona. Niektórzy zwą ją też morskim bocianem lub kaszubskim marlinem. Co trzeba wiedzieć o tym gatunku? Jakie będą ceny?

Spis treści

Zainteresowanie nadmorską rybą z roku na rok rośnie

Belona to bałtycki rarytas, który tylko raz w roku przypływa na morskie wody i przyciąga wędkarzy z całego kraju. Złowienie ryby wcale nie jest łatwe, najlepiej szukać w przybrzeżnych, ale dość płytkich punktach, niektórzy polecają Zatokę Gdańską. Od lat, w maju, w Zatoce Puckiej odbywa się też Belonada, czyli zawody w połowie gatunku. Tegoroczna edycja będzie miała miejsce 18-19 maja.

Kiedy łowić belonę?

Belony przypływają z Atlantyku na nabrzeża Bałtyku w celu odbycia tarła. Tarło przypada na kilka dni maja i czerwca. W środowisku wędkarskim ryba stała się trofeum, a coraz więcej klientów zaczyna ją wybierać w trakcie wiosennego pobytu na północy kraju. Choć wyglądem może szokować, mięso jest smaczne i cenione w kulinarnym świecie. W wersji smażonej można je podać zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Belona ma zwarte i jędrne mięso. W smaku dorównuje węgorzowi, jednak ze względu na mniejszą zawartość tłuszczu jest delikatniejsze, czytamy na stronie kampanii Kołobrzeskiej Grupy Producentów Ryb.

Tak wygląda belona

W porównaniu do znanych polskich ryb belona wygląda intrygująco. Ma podłużny kształt, paszczę ze spiczastym dziobem, a także zielone ości, które pozwalają łatwo ją filetować. Skąd u ryby taka barwa ości? Odpowiada za to biliwerdyna, barwnik powstający w wątrobie, nawet po usmażeniu ości zachowują właśnie ten kolor.

Belony potrafią wyskakiwać nad powierzchnię wody, mają ciemne grzbiety o odcieniu niebieskim lub zielonym, posrebrzane boki i biały brzuch. Masa może sięgnąć nawet 1 kg, a długość do 100 cm.

Ile kosztuje belona? Takie były ceny rok temu

W maju i czerwcu część tawern, smażalni, lokalnych stoisk będzie oferować klientom świeżą, wędzoną lub smażoną belonę. W 2023 roku za wędzony szpic w Jastrzębiej Górze trzeba było zapłacić 10 zł, w gdańskiej restauracji zestaw obiadowy z pieczoną beloną w kawałku z ziemniakami i warzywami kosztował ponad 50 zł. Hale rybne oferowały całe lub patroszone sztuki w przedziale 17-25 zł. Ceny w tym roku nie powinny drastycznie wzrosnąć.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Strefę Agro codziennie. Obserwuj StrefaAgro.pl!

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.