Oprócz zwyczajów, które przywłaszczyliśmy sobie z innych krajów, możemy się również pochwalić naszymi, rodowitymi tradycjami! Oto jedne z nich:
Kolędowanie:
Historia tego zwyczaju sięga aż czasów pogańskich. Dawniej kolędowanie panowało jedynie na ziemiach polskich, rosyjskich czy ukraińskich. Jak się okazuje, kiedyś miało zupełnie inne przesłanie. Kojarzone było wtedy z magią oraz zaklinaniem urodzaju i płodności. Obecnie tę tradycję kultywuje również Austria, Serbia i Macedonia!
Karp na wigilijnym stole:
Ten zwyczaj wcale nie jest aż tak wiekowy, jakby się wydawało. Co prawda ryba ta znana była w Polsce już w XII wieku, ale dopiero okres PRL przyjął ją na wigilijne stoły! Dlaczego? Jest to ryba tania, łatwa do hodowania i szybko rosnąca. Dlatego karp zajął miejsce solonego śledzia, który dawnej był królem polskich, wigilijnych stołów.
Mak:
Potrawy, których głównym składnikiem jest mak mają wieloletnią tradycję, ponieważ wywodzą się aż z czasów pogańskich. Dawniej wierzono, że gdyby nie on to w rodzinie przestałyby się rodzić dzieci, kury więcej nie znosiłyby jajek, a pola nie dawałyby plonów. Dodatkowo oprócz tego, że mak symbolizuje płodność i obfitość jest również symbolem pokrzepienia dla dusz zmarłych przodków. Dlatego nie może go zabraknąć na wigilijnym stole!
Pozostawienie dodatkowego nakrycia przy stole:
Symbolizuje gościnność i jednoczenie się wszystkich przy wigilijnym stole. Tradycja ta początkowo praktykowana była jedynie na polskich wsiach. Prawdopodobnie pochodzi z czasów, kiedy członkowie licznych rodzin nie zawsze byli w stanie dotrzeć na czas, by móc wspólnie świętować. Oczekując więc na resztę gości, gospodynie celowo zostawiały przy stołach dodatkowe nakrycia.
NORBLIN EVENT HALL
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?