Istnieje szansa, że pierwsza białostocka restauracja zaistnieje w prestiżowym francuskim przewodniku kulinarnym „Gault&Millau”
Łukasz Rakowski, szef kuchni Hotelu Cristal otrzymał właśnie zaproszenie na prestiżowy zjazd najlepszych kucharzy z północnej i północno-wschodniej Polski, który w poniedziałek odbędzie się w Gdańsku. Jego organizatorem są właśnie wydawcy przewodnika „Gault&Millau”.
- Kilka miesięcy temu dostaliśmy informację od Gault&Millau, że będziemy oceniani przez ich inspektorów – mówi Łukasz Rakowski, szef kuchni z restauracji Hotelu Cristal. – Ich wizyty są utrzymane w całkowitej tajemnicy. Do tej pory nie wiemy też nie wiemy kto to był, ani kiedy nas odwiedził. Nie wiemy nawet czy był to hotelowy gość, który zjadł u nas kilka posiłków czy tylko odwiedził nas raz i zjadł obiad.
W pierwszej edycji wydania polskiego przewodnika przedstawiono 246 restauracji (na ponad 600 ocenionych), ale nie było tam żadnego lokalu z Białegostoku. Ranking wygrała – choć nie z maksymalną liczbą punktów – restauracja Wojciecha Modesta Amaro.
Zakaz krzyży w warszawskim urzędzie. Trzaskowski wydał rozporządzenie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?