Przepis na pierniki i pierniczki sprawdzony w domowych warunkach. To się nie ma prawa nie udać. Święta Bożego Narodzenia to czas radości, rodzinnych spotkań, obdarowywania się prezentami. To też czas, który uwielbiają wszystkie łasuchy. Karp, barszcz z uszkami albo kutia to jedne z wielu potraw bożonarodzeniowych. Szczególne miejsce na wigilijnym stole znajda również pierniki, które od wielu już lat są obowiązkowym wigilijnym ciastem. PRZEPIS NA ŚWIĄTECZNE PIERNIKI.

PRZEPIS NA ŚWIĄTECZNE PIERNIKI: Jak zrobić świąteczne pierniczki? [PROSTY PRZEPIS]

Przepis na pierniki na stronie pierwszej tego artykułu
Przepis na pierniczki na stronie 2 tego artykułu

Dziennik Zachodni poleca:

Historia piernika sięga czasów bardzo odległych. Prawdopodobnie piernikowe ciasto było już znane w XII wiecznej Norymbergi oraz Bazylei. Tradycja wypieku piernika w Polsce sięga prawdopodobnie XIV wieku, a według niektórych historyków nawet XIII wieku. Najbardziej znane, polskie pierniki pochodzą z Torunia, które od setek już lat rozsławiają to miasto nie tylko w Polsce ale na całą Europę.

Najstarszym historycznie udokumentowanym piekarzem Toruńskich Pierników jest Nicolas Czana. Zajmował się on wypiekiem ciastek korzennych już od około 1380 roku. Po raz pierwszy nazwa "piernikarz" pojawia się jednak dopiero dwa wieki później. W Toruńskich księgach możemy znaleźć informację o śmierci Symeona Neissera, który prawdopodobnie po raz pierwszy został określony "piernikarzem.

Dziś najstarszy znany nam przepis na pierniki pochodzi z roku 1725. Odnajdziemy go w książce. Compendium medicum auctum, to iest krótkie zebranie y opisanie chorób, ich różności, przyczyn, znaków, sposobów do leczenia”. Procedura pieczenia pierników od setek lat nie uległa ogromnym zmianom, także dzisiejsze pierniki nie odbiegają od tych przyrządzanych przez piernikowych mistrzów. Miód, cynamon, imbir to do dziś podstawa wielu piernikowych ciast.

PRZEPIS NA ŚWIĄTECZNE PIERNIKI: Jak zrobić świąteczne pierniczki? [PROSTY PRZEPIS]

Przepis na pierniki

Na początku przygotować musimy rozpuścić cukier, miód, masło z dodatkiem przyprawy korzennej. Kolejny krok to ubicie jajek dodając do nich kakao oraz koniak. Następnie otrzymaną masę dodajemy do miodu oraz dodatków. Całość musimy połączyć. Kolejnym etapem jest dosypanie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodajemy bakalie, całość wymieszać.

Otrzymaną masę wylewamy na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blachę, mniej więcej do połowy wysokości. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 C przez 70 minut. W razie potrzeby piernik możemy przełożyć powidłami. Wierzch ciasta możemy do smaku polać polewą czekoladową i posypać np wiórkami kokosa.

PRZEPIS NA ŚWIĄTECZNE PIERNIKI: Jak zrobić świąteczne pierniczki? [PROSTY PRZEPIS]

Składniki na pierniki:

  • 25 dag cukru
  • 40 dag miodu
  • 5 jajek
  • 1/2 kg mąki,
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 15 dag masła
  • 5 łyżek koniaku
  • 1 torebka przypraw do pierników,
  • po 10 dag migdałów:
  • orzechów włoskich
  • laskowych
  • po 10 dag rodzynek:
  • pokrojonych suszonych śliwek
  • skórki pomarańczowej
  • połamana na małe kawałki tabliczka czekolady deserowej