Inspektorzy Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Białymstoku przeprowadzili siedem kontroli w Białymstoku, Łomży i Suwałkach. Kontrolowali jakość i poprawność oznakowania pieczywa i ciast o przedłużonej trwałości oraz bułki tartej.
Nieprawidłowości stwierdzono w pięciu skontrolowanych placówkach, co stanowi 71% objętych kontrolą. Dotyczyły one: nieprawidłowego oznakowania produktów - w czterech placówkach, niewłaściwej jakości pieczywa - w czterech placówkach.
Ogółem zbadano 50 partii pieczywa, z czego zakwestionowano 12.
Do badań laboratoryjnych pobrano pięć partii bułki tartej, z czego zakwestionowano cztery partie z uwagi na: podwyższoną zawartość cukrów, podwyższoną zawartość tłuszczu, obecność zanieczyszczeń i podwyższoną wilgotność. Podczas przesiewania na sicie pozostały kawałeczki białego i zielonego papieru, grudki cukru i inne ciemne grudki.
W wyniku analizy wyników kontroli ustalono, że wskaźnik nieprawidłowości zwiększył się z 55% w III kwartale 2009 r. do 71% obecnie. Na podobnym poziomie kształtowały się nieprawidłowości dotyczące oznakowania pieczywa - 17% w 2009 r. i 18% obecnie.
Natomiast nie stwierdzono ani jednego przypadku obniżonej masy netto produktów i nieprawidłowości dotyczących uwidaczniania cen przy pieczywie.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?