Sarna w kawie żołędziowej na słonecznikowym risotto, z oliwą dyniową, karczochami
Składniki:
110g polędwiczki z sarny
10 g kawy żołędziowej do glazurowania polędwiczki
100 g pestek słonecznika
60 g karczochów grillowanych
25 ml oleju rydzowego
150 ml rosołu lub wywaru warzywnego
Oczyszczoną polędwiczkę z sarny przyprawić solą i pieprzem, następnie zamarynować w emulsji powstałej po połączeniu kawy żołędziowej i oleju rydzowego. Po 25 minutach smażyć na średnio rozgrzanej patelni, przez 2-3 minuty.
Oczyszczone karczochy grillować do momentu uzyskania pożądanego koloru.
Pestki słonecznika delikatnie sprażyć a następnie podlać rosołem, gdy wywar odparuje dodać oliwę z pestek dyni oraz odrobinę soli i soku z cytryny.
Kokosowy mus z różanym akcentem
Kokosowy mus na 8 porcji:
Składniki:
- 2 żółtka
2 całe jaja
60g cukru
500g śmietany 30%
12 g żelatyny
60 ml syropu kokosowego
30 g konfitury różanej
Żółtka utrzeć z cukrem. Śmietanę zagotować i rozpuścić w niej żelatynę. Do przestudzonej śmietany dodać wcześniej utarte żółtka oraz pianę z białek i syrop kokosowy. Całość przelać do okrągłych foremek i odstawić na 12h do momentu stężenia. Podawać z konfiturą różaną i listkami mięty.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?