Dzień Św. Marcina najbardziej okazale obchodzi się w Poznaniu. Tradycyjne dania z gęsiny i rogale z makiem zwiazane z tym świętem, zyskały jednak sławę w kraju. Nawet podlascy szefowie kuchni stworzyli specjalne menu. Kulinarne święto w Białymstoku już się rozpoczyna.
W restauracji Cristal spróbujemy np. bulionu z pieczonej gęsiny z rydzami i kołdunami albo gęsich pipek duszonych z grasicą. W Czarnej Owcy już w sobotę pojawią się rogale świętomarcińskie i kilka potraw ze szlachetnym, drobiowym mięsem. W menu znajdziemy m. in. pierogi z gęsiną, krupnik lub gęsie żołądki z kluskami i sosem borowikowym. Zaś Świętojańska 21 przygotowała ofertę cateringową z gęsiną i polskim winem.
Zobacz też: Mimo kryzysu w Białymstoku otwierają się nowe restauracje. Mamy miejsce z kuchnią tajską, tatarską i włoską
Specjalną ofertę ma również "niecukiernia" FitCake. Ich rogal a'la marciński to propozycja dla osób dbających o linię. Nie ma w nim cukru i ma mniej kalorii w porównaniu do napakowanego makiem i marcepanem oryginału. Rogale są dostępne już dziś (6.11) do 11 listopada.
Gęsina najlepsza na św. Marcina!
Z Dniem Świętego Marcina wiąże się stara legenda. Głosi, że był on poganinem, który został żołnierzem. Kiedy mężczyzna przybył do miasta Amiens, spotkał żebraka leżącego przy bramie, który wzbudził w nim współczucie, więc przeciął swój płaszcz i podarował biedakowi, by mógł się ogrzać. W nocy ukazał mu się Chrystus, ubrany właśnie w tę połowę palta. Po tym objawieniu Marcin porzucił wojsko i wstąpił do zakonu. Przez długie lata wiódł pustelnicze, ascetyczne życie. Duchowni postanowili uczynić go biskupem. Ten jednak wzbraniał się przed tym i postanowił się schować przed zbliżającymi się po niego wysłannikami kościoła. Ukrył się w zabudowaniach gospodarczych, ale jego kryjówkę odkryły gęsi, które podniosły hałas widząc mnicha. I to dzięki nim Marcin został biskupem, a potem świętym.
Legenda sprawiła, że świętując imieniny Marcina jada się właśnie gęsinę. Jest nawet przysłowie, które mówi: „najlepsza gęsina na Świętego Marcina”. Z racji tego, że cykl hodowlany gęsi zaczyna się wiosną, a kończy późną jesienią - to właśnie teraz mięso jest najlepsze.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?