MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Postawiłam na gastronomię

Agata Sawczenko [email protected]
Iwona Urban nie lubi tylko jednego - księgowości
Iwona Urban nie lubi tylko jednego - księgowości
Decyzję o założeniu własnej firmy podjęła będąc w zaawansowanej ciąży. Dziś Iwona Urban jest szefową kilku lokali gastronomicznych i zatrudnia 25 osób.

Iwona Urban przez lata była księgową. Gdy siedziała w domu na zwolnieniu z powodu zagrożonej ciąży, podjęła decyzję: zakładam własną firmę.

– Wiedziałam, że nie mogę czekać aż do rozwiązania. Urodziłabym dziecko, wróciłabym do pracy i wsiąkłabym z powrotem w to wszystko – przyznaje. – Chciałam mieć własną firmę tu i teraz i natychmiast – uśmiecha się.

 

Jaka branża?

Za częła zastanawiać się nad branżą, w której mogłaby wystartować.

– Na moim osiedlu jest bar z kuchnią domową – czysto, domowo, smacznie i szybko. Często korzystałam z tego baru, korzystały z niego moje dzieci, gdy w szkole nie było obiadów. Pomyślałam, że może coś takiego – opowiada.

Zaczynała od zera. Na początek stanęła do przetargu na lokal na TBS-ach.

– TBS-y to była gastronomiczna biała plama – mówi.

Przetarg wygrała, ale dziś przyznaje, że porwała się z motyką na słońce.

– Przerobienie lokalu biurowego na gastronomiczny to gehenna – mówi pani Iwona. – Nieraz siadałam i płakałam.

Z maleńkim dzieckiem latała po ZUS-ach, po urzędach, wypełniała papiery, rejestrowała firmę. Udało się, wystartowała. To nic, że na kredytach. Bo choć przyznano jej dotację z Unii, to długo musiała czekać na wypłatę pieniędzy. Zresztą do tej pory wyznaje zasadę, że pieniądze najlepiej jest inwestować w coś nowego. Dlatego otworzyła dwa nowe lokale: bar pracowniczy i bar Cztery Pory Roku. Oprócz domowych obiadów serwuje pizzę, organizuje wesela, zapewnia catering.

Fachowcy - to jest to

Pani Iwona sama nie gotuje.

– Nie znam, się na tym – przyznaje. I dodaje: – Ale wiedziałam, że muszę zatrudnić dobrych fachowców – przede wszystkim kucharzy. Bo wiadomo, że serce gastronomii to kuchnia, dobry szef kuchni.

Dlatego pierwsze co zrobiła, to zatrudniła kucharkę z doświadczeniem. – Choć na początku na drugiej zmianie w kuchni stawałam ja – uśmiecha się.

Do tej pory w firmie zajmuje się niemal wszystkim. – Tylko znienawidzoną księgowość oddałam – mówi.

 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Inflacja będzie rosnąć, nawet do 6 proc.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny