Nasze laury i wyróżnienia
Nasze laury i wyróżnienia
W dotychczasowych sześciu edycjach konkursu nagrodzeni i wyróżnieni z naszego powiatu zostali:
Czterokrotnie Dżenneta Bogdanowicz - za deser tatarski Listkowiec z herbatą Kruszynianką, kołduny tatarskie, pierekaczewnik oraz miejsce Kruszyniany
Trzykrotnie Nadleśnictwo Krynki z siedzibą w Poczopku - za Silvarium i Szlak Ekumeniczny
Dwukrotnie Jan Ancypo z Janowszczyzny - za kumpiak podlaski oraz ser suszony podlaski
Grażyna Zaniewska z Gospodarstwa Agroturystycznego "Młynareczka" w Malawiczach Górnych - za chleb żarnowy
Krystyna i Andrzej Łukaszuk z Gorszczyzny - za ser koryciński swojski.
Aż 122 produkty z różnych zakątków województwa rywalizują o tytuł Podlaska Marka Roku. W kategorii smak startuje 41 produktów, miejsce - 15, przedsięwzięcie - 35 i produkt - 31 propozycji.
Wśród nich są również kandydaci z powiatu sokólskiego. W kategorii miejsce o nagrodę walczy: gospodarstwo agroturystyczne "Na wzgórzu" w Bachmatówce. To jedyne miejsce z naszego powiatu, ubiegające się o tę nagrodę.
Większa konkurencja jest wśród przedsięwzięć, realizowanych w naszym powiecie. Są to:
- XII Międzynarodowa Letnia Akademia Wiedzy o Tatarach i I Międzynarodowe Zawody Łucznictwa Konnego Tatarów Polskich, organizowane przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania "Szlak Tatarski" w Sokółce.
- Sabantuj - tatarskie święto pługa w Kruszynianach,
- Konkurs na tkaninę dwuosnowową organizowany przez GOKSiT w Janowie.
Produkt
W kategorii produkt o najlepsze miejsce na podium konkursu walczą "Kruszyniany - mała ojczyzna Tatarów Polskich".
Mieszkańcy powiatu sokólskiego rywalizują także w konkurencji: smak - mały producent. I tak:
- zwiewną gęsinkę przygotowała Maria Radecka,
- udziec wrzosowy proponuje Adam Szczęsnowicz,
- Karczma pod Sokołem Cezarego Mizera oferuje tzw. sagan sokólski.
O przyznaniu nagród głównych i wyróżnień zdecyduje szesnastoosobowe jury pod przewodnictwem marszałka województwa podlaskiego, po zapoznaniu się z charakterystyką poszczególnych produktów, podczas zamkniętego posiedzenia.
Oficjalne wyniki podane zostaną do publicznej wiadomości 16 kwietnia, podczas uroczystej gali, która odbędzie się w gmachu Opery i Filharmonii Podlaskiej.
Celem konkursu Podlaska Marka Roku jest wyłonienie i wypromowanie kulinariów, miejsc, przedsięwzięć oraz produktów i usług, które ze względu na swoją jakość, walory i związki z województwem podlaskim budują pozytywny wizerunek regionu. Tegoroczna edycja konkursu jest już siódmą odsłoną tego prestiżowego plebiscytu.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?