O pierogach Kinga Kadysz, właścicielka restauracji Pierogarnia Smak i Tradycja, może opowiadać bez końca: - Zawsze muszą być przygotowane tuż przed podaniem, bo takie smakują najlepiej. Nie mogą być mrożone, niedopuszczalne jest też grube, niesmaczne ciasto. Ciasto powinno być delikatne i cieniutkie, bo to przecież ono decyduje o klasie pieroga - wylicza Kinga Kadysz.
W swojej pierogarni przestrzega wszystkich tych zasad. I zapewnia, że wszystkie receptury również przygotowała sama. Swoim gościom serwuje pierogi z tradycyjnymi farszami, czyli pierogi z kapustą i grzybami (nie pieczarkami, ale suszonymi borowikami!), ruskie, z jagodami, malinowe, wiśniowe, z kaszą gryczaną.
- Naszą wizytówką są pierogi trzy sery: mój przepis, mój pomysł - chwali się Kinga KAdysz. I opowiada dalej: - Mamy też nadzienia takie bardziej wymyślne, na przykład z nutellą i bakaliami czy bananem i kokosem.
W karcie pierogów jest aż 16 rodzajów. Ale często serwowane są też pierogi dnia, spoza karty: z łososiem, z kaczką i jagnięciną, gruzińskie, z jabłkiem i cynamonem. - Robimy też pierogi sezonowe. Bo na przykład mrożona truskawka nie nadaje się do pierogów, ale jak jest sezon, to serwujemy ją w każdej postaci: na słodko, ale też chociażby z łososiem - opowiada pani Kinga.
Pierogarnia Smak i Tradycja to lokal dla całej rodziny. Jest tu kącik dla dzieci, żeby nie nudziły się, czekając na posiłek.
- Mamy troje dzieci, więc wiemy, jakie to ważne - uśmiecha się Kinga Kadysz. Jednak pomyślała też o dorosłych. Na najwyższych półkach szafki z zabawkami ustawia książki. - Klienci często po nie sięgają. Bywa, że przychodzą kolejny raz, by skończyć czytać zaczętą książkę. To bardzo miłe.
Kinga Kadysz przyznaje, że Pierogarnia powstała po to, by promować regionalne specjały i naszą tradycję. - To miała być odpowiedź na wszędzie otwierające się pizzerie, hamburgery, sushi itd. - mówi.
Podlasie promuje jednak nie tylko poprzez kuchnię. Wchodząc do lokalu, od razu czuje się podlaski klimat: są tu proste, drewniane stoły. Jednak klimat tworzą przede wszystkim ściany: jest tu wymalowany przez dzieci "podlaski zwierz", kolorowe pasy imitujące podlaską zapaskę, motywy nawiązujące do tkaniny dwuosnowowej. Jest i wystawa lokalnego fotografika - Marka Doleckiego. To wszystko sprawia, że Pierogarnia Smak i Tradycja to miejsce "z duszą".
Szef kuchni poleca
Pierogi z makiem w cieście czekoladowym
Farsz:
- mak mielony 200 g
- mleko 200 ml
- cukier 100 g
- cukier waniliowy 10 g
- 2-3 łyżki miodu
- cynamon
- skórka z cytryny
- 2-3 łyżki rumu
- rodzynki
Mleko, cukier, cukier waniliowy, miód, masło, cynamon i skórkę z cytryny zagotować, wymieszać z mielonym makiem i krótko gotować - do napęcznienia. Można dodać powidła.
Ciasto:
- 1 kg mąki
- 1 szkl. wody
- 1 łyżka oleju
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2-3 łyżki kakao
Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. Rozwałkować na cienkie placki, wycinać kółka. Na środek kółka układać po łyżeczce farszu. Zalepić brzegi i gotować we wrzącej wodzie 3 min do wypłynięcia.
Podawać gorące w towarzystwie miodu lub białej śmietany!
Wypromuj swój lokal!
Zapraszamy do umieszczenia swojej oferty na sweetdeal.pl/bialystok. Na Państwa pytania czeka Julian Jarewicz, specjalista ds. produktu SweetDeal (tel.: 500 324 550, e-mail: [email protected] )
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?