Jak twierdzą znawcy chleb z województwa podlaskiego różni się od tego kupionego w innych regionach Polski. Oczywiście sekret tkwi w produktach i przepisach.
Najlepsi producenci chleba i ciast w Podlaskiem
Podlaskie gospodynie do wypieku domowego chleba używały głównie mąki żytniej, wody, soli i zakwasu, który pozostał z poprzedniego wypieku. Na szczęście zachowały się zakłady, które wciąż preferują taką produkcję chleba.
ZOBACZ TAKŻE: Najlepsi producenci wędlin z województwa podlaskiego
Podlaskie ma także charakterystyczne dla regionu wyroby cukiernicze.
Ciasta z podlaskiego, które są słynne w całym kraju to:
- sękacz
- marcinek
- mrowisko
Gdzie kupić sękacza, marcinka, czy mrowisko?
W galerii poniżej przedstawiamy podlaskich producentów chleba i wyrobów piekarniczych, którzy są rekomendowani przez Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego.
PRZECZYTAJ TAKŻE: Najlepsi producenci serów w województwie podlaskim
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?