Nowy rok przywitał nas wyższymi cenami nabiału na sklepowych półkach. Podrożało mleko, masło, sery. Powód? Rosnące ceny produktów mleczarskich na rynkach światowych oraz znaczne podwyżki cen mleka w skupie.
– W tym tygodniu, kiedy robiłam zakupy zauważyłam, że trudno jest kupić jakiekolwiek mleko w cenie poniżej 3 zł/l – mówi nasza Czytelniczka, pani Danuta. – Znacznie droższe są też sery i masło.
Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w Warszawie tłumaczy, że na świecie jest duże zapotrzebowanie na produkty mleczarskie i rośnie ich cena. Z danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa wynika, że w minionym roku artykuły te podrożały prawie o 27 proc.
Jej zdaniem, w najbliższym czasie ceny nabiału mogą jeszcze wzrosnąć, bo zawsze zimą – kiedy jest śnieg i mróz – drożeją artykuły mleczarskie, warzywa, owoce i jajka.
– Poza tym w minionym roku warzyw było mniej, był nieurodzaj – dodaje. – Ich ceny i tak są wyższe niż przed rokiem, a należy spodziewać się, że w I półroczu będą jeszcze rosły.
Grażyna Janowicz, dyrektor handlowy Spółdzielni Obrotu Towarowego Przemysłu Mleczarskiego w Białymstoku, zauważa, że podwyżki cen artykułów mleczarskich rozpoczęły się już w połowie minionego roku. Niektóre mleczarnie podnosiły cenę swoich artykułów także i w tym miesiącu.
– Najbardziej, bo o 15 proc., podrożał ser żółty i masło – tłumaczy Grażyna Janowicz. – Natomiast mleko świeże podrożało najmniej, o 4 proc.
Dodaje ona, że mleczarnie obecnie płacą rolnikom około 2 zł za litr mleka, a trzeba przecież je przerobić, dodać koszty opakowania, transportu. Ceny mleka rosną, gdyż mleczarnie muszą walczyć między sobą o surowiec.
Dyrektor handlowy SOT-u zauważa, że najwięksi producenci mleka już podnieśli ceny nabiału. Natomiast w sprzedaży detalicznej różnie to może wyglądać. Na przykład w dyskontach ceny są ustalane na dłuższy okres czasu, dlatego tutaj zmiany będzie można zauważyć z pewnym opóźnieniem.
Krystyna Świetlik podkreśla, że dobrą wiadomością jest fakt, że nie powinno drożeć mięso i wędliny.
– Te produkty stanowią bowiem aż 25 proc. naszych wydatków na żywność – tłumaczy.
Jak wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego, w minionym roku ceny żywności wzrosły w porównaniu do 2012 roku o 2,2 proc.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?