Nowe menu to kuchnia europejska z wyraźnymi wpływami włoskimi. Dania proste, ale z pomysłem. Nietypowe połączenia smaków i znane potrawy w nowej odsłonie. Tak podsumował zmiany Grzegorz Szmit, autor nowej karty, doświadczony i ceniony specjalista, szef kuchni w restauracji Palmier w Warszawie, który współpracuje z białostockim lokalem.
Co można będzie znaleźć w nowym menu? Chłodnik z pomidorów z pesto i serem feta. Tatar z łososia i awokado. Burger z chorizo. A danie główne to np. polędwiczka wieprzowa z korą cynamonową i anyżem w porto z zielonym pieprzem, podana z musem z czarnej porzeczki, blanszowanym szpinakiem, serem ricotta oraz karmelizowaną gruszką. Będzie też można zamówić sałatki, makarony i desery – np. autorski sernik bez… sera.
I pizzę: w stylu włoskim lub amerykańskim.
- Będzie to ukłon w stronę tego, z czym do tej pory kojarzyło się Sixty Six – powiedział Paweł Urban, właściciel lokalu.
Jak dodał, Żelazna ma być nowoczesnym, przyjaznym lokalem oferującym pomysłowe dania z dbałością o wysoką jakość.
Na razie restauracja funkcjonuje pod starym szyldem, ale część nowych dań ma pojawić się w ofercie jeszcze przed remontem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?