Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Lokal Sixty Six znika z Żelaznej. Pod szyldem Żelazna otwiera się nowy

Ewa Wyrwas
Po siedmiu latach restauracja mieszcząca się przy ul. Żelaznej 9 w Białymstoku zmieniła właścicieli. We wtorek odbyła się prezentacja nowej karty dań, a wkrótce nastąpi gruntowny remont wiążący się ze zmianą wystroju. I szyldu. Po wakacjach restauracja będzie nosiła nazwę Żelazna.

Nowe menu to kuchnia europejska z wyraźnymi wpływami włoskimi. Dania proste, ale z pomysłem. Nietypowe połączenia smaków i znane potrawy w nowej odsłonie. Tak podsumował zmiany Grzegorz Szmit, autor nowej karty, doświadczony i ceniony specjalista, szef kuchni w restauracji Palmier w Warszawie, który współpracuje z białostockim lokalem.

Co można będzie znaleźć w nowym menu? Chłodnik z pomidorów z pesto i serem feta. Tatar z łososia i awokado. Burger z chorizo. A danie główne to np. polędwiczka wieprzowa z korą cynamonową i anyżem w porto z zielonym pieprzem, podana z musem z czarnej porzeczki, blanszowanym szpinakiem, serem ricotta oraz karmelizowaną gruszką. Będzie też można zamówić sałatki, makarony i desery – np. autorski sernik bez… sera.

I pizzę: w stylu włoskim lub amerykańskim.

- Będzie to ukłon w stronę tego, z czym do tej pory kojarzyło się Sixty Six – powiedział Paweł Urban, właściciel lokalu.

Jak dodał, Żelazna ma być nowoczesnym, przyjaznym lokalem oferującym pomysłowe dania z dbałością o wysoką jakość.

Na razie restauracja funkcjonuje pod starym szyldem, ale część nowych dań ma pojawić się w ofercie jeszcze przed remontem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny