MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kompendium grillowicza

Magdalena Szymańska
To nie jedzenie z grilla jest szkodliwe, ale sposób w jaki je przygotowujemy.
To nie jedzenie z grilla jest szkodliwe, ale sposób w jaki je przygotowujemy.
Coraz częściej, w weekendowe wieczory, w ogródku u sąsiada unosi się zapach pieczonych skrzydełek, szaszłyków czy karkówki. Grillowanie wcale nie musi być niezdrowe.

Ciężko jest znaleźć osobę, która otwarcie przyznałaby, że nie lubi grillować. Eksperci od żywienia twierdzą, że jest ono niezdrowe. Tak naprawdę to nie jedzenie z grilla jest szkodliwe, ale sposób w jaki je przygotowujemy. Przyzwyczajenie bywa drugą naturą człowieka i choć już od dawna mowa jest o zasadach przygotowywania potraw z rusztu tak, aby były one zdrowe, to nadal wiele osób popełnia te same błędy.

A wystarczy tylko kilka drobnych wskazówek, żeby moc w pełni cieszyć się smakiem karkówki czy boczku.

Nie każde mięso na grill

Po pierwsze trzeba wiedzieć co i na czym smażyć. Cała przyjemność kulinarna grillowania to smaczne mięso czy kiełbaska. Ale niestety nie wszystkie mięso nadaje się na grill. Peklowane czy wędzone mięso podczas obróbki cieplnej wytwarza substancje rakotwórcze. Dlatego też najlepsze na grill jest świeże, surowe i niepeklowane mięso. Z kiełbas tylko biała, wyprodukowana bez mieszanki peklującej. Ale trzeba pamiętać, że i tu niektórzy producenci stosują dodatek azotanów (symbole E251 i E252) oraz azotynów (symbole E249 i E250) do utrwalenia koloru i świeżości. Drugi dylemat na czym grillować. I tu zaskoczenie - najlepiej i najbezpieczniej na grillu elektrycznym. Nie wpadajmy jednak w panikę. Na zwykłym grillu na węgiel drzewny też można piec potrawy, jednak należy tu przestrzegać kilku zasad: mięso i kiełbaski smażymy tylko nad rozżarzonym węglem, nie dopuszczajmy do palenia się skapującego tłuszczu. Nie przetrzymujmy niepotrzebnie potraw na grillu. Lepiej piec mniejsze kawałki mięs i tylko tyle czasu ile trzeba na upieczenie.

Z rozpałką czy bez

Do palenia w grillu powinno się używać wyłącznie węgla drzewnego lub drewna z drzew liściastych. Drzewa iglaste zawierają duże ilości żywic, które spalając się mogą uwalniać szkodliwe substancje.W żadnym wypadku nie należy rozpalać grilla z kartonów, gazet, dykt, malowanego czy lakierowanego drewna. Użyte do barwienia substancje podczas spalania wydzielają toksyczne związki. Poza tym zmienić się może smak potrawy.Warto rozpalać grill bez użycia rozpałki, a tym bardziej parafiny czy ropy. Choć trwa to nieco dłużej, to jednak dym pochodzący z samego węgla wolny jest od substancji lotnych wydzielanych przez te produkty.

Jeśli nie możemy obejść się bez rozpałaki pamiętajmy, że można ją zastosować jedynie na początku, kiedy na ruszcie nie znajduje się jeszcze jedzenie. Nie powinno się dodawać kostek rozpałki już w trakcie grillowania, np. kiedy wygasa żar.Podobnie w przypadku węgla. Kiedy go dorzucamy, należy zdjąć potrawy z rusztu i położyć je spowrotem dopiero gdy znów się rozżarzy.

Owoce i warzywa obowiązkowe Ważne, aby grillowane potrawy zjadać z dużą ilością świeżych warzyw i owoców. Zawarte w nich witaminy unieczynnią wprowadzone do organizmu szkodliwe związki. Zabezpieczą przed działaniem wolnych rodników.Pamietajmy również, że potrawy z grilla nie mogą stać się na czas letni podstawą naszej diety. Jeśli zjadamy je od czasu do czasu, nasz organizm poradzi sobie z ewentualnymi toksycznymi związkami dostającymi się do naszego organizmu.

Jak w każdym innym przypadku, tak i tutaj obowiązuje zatem zasada umiaru. Lepiej bowiem skusić się na mięsko z grilla raz na jakiś czas i cieszyć się w pełni jego smakiem, tak, żebyśmy nie musieli później oodchorować tą przyjemność.

Małgorzata Arciszewska, diabetolog twierdzi, że jeśli odpowiednio przygotujemy potrawę, to nie spowoduje ona niechcianych efektów ubocznych. - Grillowane potrawy nie powinny być przede wszystkim tłuste- mówi.- Nie należy również stosować dużej ilości panierki, czy też keczupu, który w takich sytuacjach jest wręcz pochłaniany. Bardzo ważne jest, aby nie kupować gotowych produktów przeznaczonych do tego celu. Najzdrowsze są te, samodzielnie przygotowane - wtedy mamy pewność, co jemy. Specjalista uważa, że jeśli prawidłowo przygotujemy naszą ucztę, to częstotliwość grillowania w ciągu miesiąca nie będzie miała większego znaczena.

 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny