Kiełbasa biebrzańska znana na świecie. To prawdziwy podlaski smak od Kabo

Akcja specjalna PODLASKIE SMAKI
Kiełbasy podsuszane, kabanosy przyrządzone w jelicie baranim, balerony, kaszanka, schab. Doceniana na Podlasiu, w Polsce i na świecie kiełbasa biebrzańska. Przyrządzona według tradycyjnej receptury, z dodatkiem naturalnych przypraw. To smaki, po które wracamy.

Marka Kabo znana jest zarówno w Polsce, jak i za granicą. Zakłady mięsne mają długą tradycję. Są doceniane za dbałość o jakość produktów, przygotowywanych zgodnie z podlaskimi, tradycyjnymi recepturami. Sztandarowym produktem marki jest kiełbasa biebrzańska, powstająca z najlepszej jakości mięsa wieprzowego z dodatkiem naturalnych przypraw. Kabo produkuje ją od lat 90. Dla starszego pokolenia ten smak i zapach kojarzy się z domem, z uczciwą, dobrą kuchnią.

- Jesteśmy firmą, która istnieje na rynku prawie 30 lat. Oferujemy wędliny na przysłowiową kanapkę, ale też na grilla, obiad i szybką przekąskę. Niektórzy pracownicy są z nami od trzech dekad. To oni stanowią trzon firmy i to oni wnieśli do zakładu receptury ze swoich domów, w których od pokoleń przygotowywało się i przygotowuje różnego rodzaju wędliny – mówi Anatol Borowik, prezes Zakładów Mięsnych Kabo w Choroszczy. - Staramy się za wszelką cenę zadowolić naszych klientów. Jesteśmy pod stałym nadzorem lekarzy weterynarii i inspekcji handlowej. Dopasowujemy ofertę do gustu naszych klientów. Produkty, które oferujemy mają swój niepowtarzalny smak i charakter. Każdy może wybrać coś smacznego z szerokiej gamy mięs – dodaje przedsiębiorca.

W katalogu firmy znajdziemy smaczne wyroby mięsne w atrakcyjnych cenach, na zakup których może pozwolić sobie każdy. Ale też produkty z tzw. górnej półki dla najbardziej wybrednych smakoszy. Półkę premium w zakładzie stanowi marka „Biebrzańskie Smaki” i Biebrzański Folwark”.

- To produkty dedykowane konsumentom, którzy cenią sobie regionalność, wysublimowany, niepowtarzalny smak i niskie przetworzenie produktu, co wiąże się ze zdrowym odżywianiem – tłumaczy Anatol Borowik.

Pod marką „Biebrzańskie Smaki” oprócz kiełbasy biebrzańskiej, znajdziemy również znakomity schab biebrzański, boczek, baleron, słoninę z beczki, a także salceson biebrzański oraz kabanosy, produkowane tak jak kiedyś w jelicie baranim. Są to produkty ze specjalnie wyselekcjonowanego mięsa wieprzowego, z dodatkiem naturalnych przypraw i biebrzańskich ziół.

- Gama produktów „Biebrzańskiego Folwarku” została również uzupełniona o kaszankę, wyrabianą w tradycyjny sposób, roladę z kurczaka, kurczaka zapieczonego z pieczarkami oraz kiełbasy suche np. krakowską suchą wieprzową lub z indykiem oraz bindygę – wymienia prezes Kabo.

Wyroby marki trafiają do sklepów na Litwie, Łotwie, Estonii. Są również na stołach Anglików. Dzięki Kabo podlaskie smaki są doceniane na świecie. Oczywiście, mają również swoich miłośników w regionie. To perła, doceniana wielokrotnie w prestiżowych plebiscytach i rankingach. Przykład? Firma została uznana Podlaską Markę 2009 roku. Zakład Mięsny został też wyróżniony prestiżowym tytułem „Polski Producent Żywności 2010’’. A to tylko mała część nagród.

Kiełbasa biebrzańska znana na świecie. To prawdziwy podlaski smak od Kabo

Wysokiej jakości produkty Kabo doceniają profesjonaliści. Kiełbasa biebrzańska wykorzystywana jest do przygotowywania potraw w Kuchni Vikinga, która serwuje Podlasianom catering dietetyczny. Szef kuchni zdradził przepisy na iście wiosenną sałatkę z włoską nutą i na pyszny makaron.

Sałatka z oliwkami i kiełbasą biebrzańską

Potrzebujesz:
Miks sałat 80g
Oliwa z oliwek 30ml
Pomidor cherry 60g
Ogórek świeży 50g
Ser Ricotta 90g
Oliwki kalamata 70g
Kiełbasa biebrzańska Kabo80
Rzodkiewka

Przygotowanie:
Na talerz wykładamy sałatę, polewamy ją oliwą z oliwek, dodajemy ogórka, pomidora, ricottę, oliwki, rzodkiewkę i plasterki kiełbasy biebrzańskiej, dekorujemy kiełkami. Gotowe!
Kolejne danie to makaron z kiełbasą biebrzańską Kabo, kurkami i rozmarynem.

Potrzebujesz:
Makaron penne 60g
Cebula 50g
Wino 50g
Kurki 100g
Rozmaryn 5g
Kiełbasa biebrzańska 80g

Pokrojoną w kostkę cebulę smażymy na maśle, dodajemy kurki, drobno posiekany rozmaryn. Podlewamy całość białym winem. Czekamy aż wino trochę się zredukuje (odparuje). Wsypujemy wcześniej przygotowany makaron. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy gotowe danie na talerz, na koniec dajemy cienkie plasterki kiełbasy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Kiełbasa biebrzańska znana na świecie. To prawdziwy podlaski smak od Kabo - Białystok Nasze Miasto

Wróć na poranny.pl Kurier Poranny