Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jedz gęsinę, jedz! Nowa świecka, kulinarna tradycja na 11 listopada

(ew)
Jedzenie gęsiny na świętego Marcina to nie chwilowa moda ani zagraniczny trend. To „nowa świecka tradycja”, która zyskuje w Polsce coraz większą popularność. Gęsinę w okolicach 11 listopada serwuje się coraz częściej w restauracjach (w zasadzie już można dopytywać o dania), można ją też coraz łatwej kupić w sklepach.

Akcja „Gęsina na Świętego Marcina” zapoczątkowana została 9 lat temu przez Jacka Szklarka, szefa organizacji Slow Food Polska.

- Polska jest największym producentem gęsi w Europie, ale przez lata ta nasza gęsina była bardziej znana za granicą niż u nas. Dobrze, że to się zmienia – mówi Łukasz Rakowski, szef kuchni restauracji w Best Western Hotel Cristal w Białymstoku.

Restauracja ta jest jedną z czterech w województwie podlaskim biorących oficjalny udział w akcji (pełna lista na www.gesina.pl) i jedyną, która ma rekomendację Slow Food Polska. Oczywiście ma już przygotowane menu „na Marcina”.

Co serwuje swoim gościom? Dlaczego powinniśmy jeść gęsinę? I co kawior oraz zupa rakowa mają do podlaskiej kuchni? O tym m.in. będzie można przeczytać w rozmowie z Łukaszem Rakowskim w piątkowym wydaniu Magazynu „Kuriera Porannego”.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny