Akcja „Gęsina na Świętego Marcina” zapoczątkowana została 9 lat temu przez Jacka Szklarka, szefa organizacji Slow Food Polska.
- Polska jest największym producentem gęsi w Europie, ale przez lata ta nasza gęsina była bardziej znana za granicą niż u nas. Dobrze, że to się zmienia – mówi Łukasz Rakowski, szef kuchni restauracji w Best Western Hotel Cristal w Białymstoku.
Restauracja ta jest jedną z czterech w województwie podlaskim biorących oficjalny udział w akcji (pełna lista na www.gesina.pl) i jedyną, która ma rekomendację Slow Food Polska. Oczywiście ma już przygotowane menu „na Marcina”.
Co serwuje swoim gościom? Dlaczego powinniśmy jeść gęsinę? I co kawior oraz zupa rakowa mają do podlaskiej kuchni? O tym m.in. będzie można przeczytać w rozmowie z Łukaszem Rakowskim w piątkowym wydaniu Magazynu „Kuriera Porannego”.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?