25 i 26 czerwca odbył się dziewiąty Festiwal Kultury Tatarskiej. Głównym organizatorem był Związek Tatarów Rzeczypospolitej Polskiej, współorganizatorami – Podlaskie Muzeum Kultury Ludowej i klub AMM Archery – skupiający miłośników łucznictwa konnego. To impreza, która w atrakcyjny sposób przybliżyła wielu mieszkańcom regionu działalność artystyczną, zwyczaje i wspaniałą kuchnię Tatarów polskich.
Oprócz barwnych strojów i muzyki przez dwa festiwalowe dni można było podziwiać umiejętności kulinarne specjalistów od kuchni tatarskiej. Przysmaki takie jak: czebureki, pilaw czy pierekaczewnik stały się jedną z wizytówek społeczności tatarskiej na Podlasiu, tym co przyciąga na organizowane przez nią imprezy spore grono smakoszy.
Ale nie tylko miłośnicy dobrego jedzenia mogli znaleźć w skansenie coś dla siebie. To gratka także dla miłośników sportowych emocji. Festiwalowi Kultury Tatarskiej, tradycyjnie, towarzyszyły Międzynarodowe Zawody Łucznictwa Konnego, które rozpoczęły się już w piątek.
Zobacz także:
Nowi ministrowie w rządzie Donalda Tuska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?