Chevre z kawiorem z karmelu, lawendą i limonką, przegrzebki z dodatkiem skorzonery, pomarańczy i piany z szampana, nóżki wieprzowe duszone ze smardzami, grillowana sola po nicejsku, a na deser mrożony nugat z orzechami laskowymi i coulis z malin - takich ciekawych i smacznych dań, które przygotował szef kuchni Łukasz Rakowski, będzie można spróbować we wtorek w restauracji hotelu Cristal w Białymstoku.
Zobacz też: Hotel Cristal Białystok stracił trzy gwiazdki. Zyska cztery [ZDJĘCIA, WIDEO]
To jeden spośród ponad 2 tys. lokali gastronomicznych z całego świata, który bierze udział w „Goût de France/Good France”, czyli międzynarodowym święcie kuchni francuskiej. Na ten dzień restauracje przygotowują specjalną francuską kolację, która składa się z aperitifu, przystawki, dania głównego, deski serów, deserów oraz francuskich win i szampanów.
- To będzie święto gastronomii w całej Polsce. Chcemy w jeden wieczór, właśnie 21 marca, podzielić się tym, co kuchnia francuska ma ciekawego do zaproponowania, ale jest to także zaproszenie do dialogu między różnymi kulturami - mówi Pierre Levy, ambasador Francji w Polsce.
Kolacja „a la francaise”, konsultowana jest z francuskimi mistrzami kuchni.
Co ciekawe, Polska jest drugim krajem na świecie pod względem liczby restauracji biorących udział w akcji. Tuż po... Francji.
Zobacz też: Ślimak Slow Food dla restauracji Hotelu Cristal
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?