Na teren Ośrodka Edukacji Leśnej "Jagiellońskie" zjechały w sobotę tłumy turystów i okolicznych mieszkańców, a wszystko to z okazji barwnej, stylizowanej na epokę inscenizacji polowania króla Władysława Jagiełły, który 600 lat temu przyjechał do Puszczy, aby w czasie wielkich łowów zaopatrzyć w prowiant wojsko szykujące się do wojny z Zakonem Krzyżackim.
Atrakcje dla gawiedzi
Na polanie wśród drzew nie było co prawda strzelania do zwierząt, był za to turniej rycerski i zawody łucznicze, swoje stoiska prezentowali średniowieczni rzemieślnicy - kowal, bursztyniarze, garncarze i inni. Trupa kuglarzy zabawiała przybyłą gawiedź, a na prawdziwym ognisku tradycyjne potrawy gotowała znana z Teleexpresu i Wiadomości Hanna Lis.
Co jadała królowa Jadwiga
- Kuchnia stanu rycerskiego była dość wyrafinowana - mówiła nam w czasie pitraszenia.- Królowa Jadwiga sprowadzała ryż, migdały i cytryny. W tamtych czasach znano wszystkie mięsa, na czele z dziczyzną oraz kilkanaście gatunków pieczywa i ciasta. Królowa Jadwiga na swoim dworze lubiła jadać flaki i zrazy polskie.
W kuchni pod gołym niebem powstała doskonała kapusta z grochem i żur na tradycyjnym zakwasie z mąki żytniej i choć Jagiełło nie pijał piwa - polewka piwna.
Pod batutą Okrasy
Całą imprezę prowadził Karol Okrasa, który także gotował na zainscenizowanej na scenie kuchni. Na zakończenie festynu, wieczorem, zagrały zespoły folkowe - Balkan Sevdah i Żywiołak.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?