Główny Inspektorat Sanitarny podtrzymuje ostrzeżenie o niebezpiecznej bakterii, którą wykryto w partii tatara wołowego. Osoby, które kupiły partię mięsa wyprodukowanego przez Zakłady Mięsne Łuków S.A. o numerze partii: 1032604 powinny zachować ostrożność i stosować się do poniższych zaleceń:
- Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem - przekazują pracownicy GIS-u.
W mięsie wykryto bakterie Escherichia coli, które wytwarzające toksynę Shiga, znaną też jako bakteria STEC. E. cola została zauważona w czterech z pięciu przebadanych próbek tatara wołowego. Zakażenie bakterią może doprowadzić do bolesnych dolegliwości jak: krwotoczne zapalenie okrężnicy, bezkrwawej biegunki, zespół hemolityczno-mocznicowy, czy zakrzepowa plamica małopłytkowa.
Poniżej zamieszczamy szczegółowy opis produktu, którego należy unikać:
- nazwa produktu: Tatar wołowy, 200 g.
- numer partii: 1032604,
- termin przydatności do spożycia: 26.04.2024 r.
- producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE.
Wskaźnik Bogactwa Narodów, wiemy gdzie jest Polska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?