Kali orexi, czyli smacznego, słyszą w restauracjach ci, którzy wybrali się do Grecji. Jednak żeby spróbować greckich przysmaków, nie trzeba wyjeżdżać z Białegostoku. Pity, chlebki, przepyszny sos tzatziki, musaka, biftekia, gyros, warzywa all forno i souvlaki - to wszystko serwuje Grecka Restauracja Online (ul. Bohaterów Monte Cassino 8), która działa już od półtora roku.
- Do tej pory nocne jedzenie w Białymstoku to była przede wszystkim pizza. Ja chciałem zaproponować dodatkowo jeszcze cośœ innego -- tłumaczy ideę powstania restauracji jej właściciel Łukasz
Szczepański.
Greckie przysmaki można bowiem zamawiać od godziny 12 do północy. A od czwartku do soboty - aż do godz. 3 nad ranem. Jeśli zamówienie przekroczy 30 złotych -- dowóz jest bezpłatny.Teraz, gdy zrobiło się cieplej smakołyki rodem z Grecji można też zjeść w restauracyjnym ogródku przy dźwiękach tradycyjnej greckiej muzyki.
- A jesienią planujemy się przenieść do większego lokalu, tak by móc nie tylko serwować jedzenie na wynos, ale też przyjmować gości na miejscu - uśmiecha się Łukasz Szczepański.
I opowiada, jak udało mu się stworzyć w Białymstoku miejsce, gdzie można skosztować greckich
smaków.
-- Nasz szef kuchni jest rodowitym Grekiem -- mówi. - I wszystkie receptury są greckie.
Zresztą nie tylko receptury. Potrawy przygotowywane są na bazie greckich składników: oliwa z oliwek, pita, feta, oliwki, grecki jogurt -- wszystko najlepszej jakości. Wszystko jest sprowadzane z Grecji. I jak zapewnia szef kuchni - potrawy mają dzięki temu prawdziwy grecki smak.
Oprócz potraw typowej kuchni greckiej -- serwowanych zazwyczaj z frytkami, sosem tzatziki oraz sałatką - można zamówić tu wyśmienite pizze z sosem serowym, pomidorowym bądź barbecue do wyboru oraz mnóstwem przepysznych i dobrze skomponowanych dodatków. Warto też zwrócić uwagę na sos
tzatziki - tak pysznego nie zjecie nigdzie indziej w Białymstoku. - Z prawdziwym jogurtem greckim
i z polskimi ogórkami i czosnkiem - podkreśla szef kuchni.
Wszystkie specjały zamawia się tu na wynos. Można je odebrać osobiście, ale restauracja oferuje
również dowóz. To dobre wyjście, gdy zgłodniejemy w pracy, ale również jako danie na późną imprezę. Dania są palce lizać - ale jednocześnie na każdą kieszeń. A restauracja proponuje dodatkowo naprawdę atrakcyjne promocje. Warto sprawdzić na stronie internetowej: www.restauracja-
online.com.pl
Szef kuchni poleca
Tomates gemistes, czyli faszerowane pomidory
Składniki:
- 12 pomidorów
- 1/2 kg ziemniaków
- 1 szklanka oliwy z oliwek
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 szklanka posiekanej cebuli
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Wybieramy duże okrągłe pomidory. Myjemy je i kroimy ostrym nożem. Łyżeczką wyjmujemy miąższ i zostawiamy w misce. Do pomidorów bez miąższu dodajemy sól i pieprz i układamy na blaszce. Szklankę posiekanej cebuli zasmażamy na patelni na oliwie z oliwek, dodajemy ryż, zostawiamy na 2-3 min na najmniejszym ogniu i wszystko razem mieszamy. Połowę wybranego miąższu z pomidorów dorzucamy do patelni, dodajemy czosnek, sól, pieprz, natkę pietruszki i pół szklanki wody. Pozostawiamy na wolnym ogniu przez 5 minut. Łyżeczką wypełniamy naszym farszem z patelni każdy pomidor. Dodajemy bułkę tartą na wierzch i zamykamy.Obrane i umyte ziemniaki kroimy w ćwiartki, dodajemy sól, pieprz i umieszczamy je między pomidorami. Całość pieczemy w piekarniku o temp. 180 stopni C przez około 45-50 min.
Rada od szefa kuchni: Do pełni smaku dodaj plaster oryginalnej greckiej fety i kufel zimnego piwa.
Smacznego!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?