- Przyjemnie się gotowało. Składniki też nie były jakieś wyszukane - zapewniał Adrian Smoleń z Kamiennej Góry (woj. dolnośląskie). - Nie było trudno, ale stres był - mówiła Karolina Zubrzycka z Wasilkowa. Oboje uwielbiają gotować. W czwartek młodzi kucharze sprawdzili to co umieją podczas ogólnopolskiego konkursu „Sprawny w zawodzie - bezpieczny w pracy”.
- Każda ekipa musiała przygotować zupę krem z białych warzyw podaną z naszym regionalnym kindziukiem, zaś na danie główne eskalopki z indyka, plus sos kurkowy, placki ziemniaczane i surówkę - mówił Dawid Siniło, szef kuchni Zamku w Tykocinie, jeden z jurorów.
Przy ocenie dań, brano też pod uwagę strój oraz znajomość przepisów BHP. Liczył się też smak i estetyka podania dań.
W konkursie biorą udział ci, którzy kończą zasadniczą szkołę zawodową bądź naukę u rzemieślników.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?