Nazwa nowej restauracji – Forma – została wymyślona podczas konkursu wśród internautów.
- Forma, bo ta restauracja będzie wieloformatowa i trudna do zaszufladkowania – zapowiada Dominika Czarnecka, twórczyni tego miejsca. - - Chcemy zaskakiwać naszych gości.
Kucharze będą korzystać z innowacyjnych metod obróbki termicznej produktów, a menu będzie składać się tylko z kilkunastu dań niestandardowo podanych. Zobaczymy tylko wymienione główne składniki. Niektóre z połączeń mogą być zaskakujące. Na przykład.: filet z kaczki - melon z lawendą i chili, czy gruszki -whisky – jałowiec lub zielony groszek – mięta.
Karta będzie się zmieniać co kilka miesięcy, tak by jak najwięcej czerpać z sezonowych produktów. Nad menu pracował m.in. Jarosław Dzienis, białostoczanin i kucharz z włoskiej restauracji wyróżnionej prestiżową gwiazdką Michelin.
Nowością na białostockim rynku gastronomicznym będzie wprowadzenie menu degustacyjnego. Jak w najlepszych światowych restauracjach, w „Formie” będzie można spróbować wyjątkowych dań ze specjalnie do nich dobranymi alkoholami.
- To oferta tylko na specjalne zamówienie naszych gości – dodaje Dominika Czarnecka.
Choć „Forma” to zupełnie nowa i tworzona od podstaw restauracja, to za osobami w niej pracującymi stoi doświadczenie w branży gastronomicznej. Trzon załogi wywodzi się z Dworu Czarneckiego, ktorego menedżerem jest Dominika Czarnecka.
Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?