Wypromuj swój lokal
Pierogi, kartacze, babka ziemniaczana, ale też gulasz z dzika, policzki wołowe, pielmienie, pieremiacze, ryby, wędzone mięsiwa, a do popicia - niezastąpiony podpiwek. Folwark Nadawki jest miejscem krzewienia regionalnej tradycji i kultury, miejscem, gdzie można poznać staropolskie zwyczaje, a jednocześnie wypocząć z dala od cywilizacji.
Aby z centrum Białegostoku dojechać do Folwarku Nadawki, wystarczy 15 minut. Jednak 5,5 kilometra wystarczy, by odpocząć od miejskiego zgiełku - wśród przyrody, w wiejskiej chacie, acz wyposażonej we wszelkie wygody. Pod dachami krytymi gontem znajdują się bowiem wentylowane wnętrza - zapewniające ciepło zimą i chłód latem.
Warto wybrać się tu chociażby na niedzielny obiad. Tym bardziej, że Folwark Nadawki kusi nie tylko aromatycznymi, przepysznymi potrawami, ale też atmosferą i przytulnością starej wiejskiej chaty oraz mocą innych atrakcji - również dla najmłodszych. Jest tu i babcina kuchni z kaflowym piecem, tajemnicze zakamarki, słoneczne podwórko za stodołą... Milusińscy mogą poharcować na placu zabaw lub odwiedzić przyjazne zwierzęta w folwarcznym minizoo.
Folwark Nadawki to też idealne miejsce na imprezę: wesele, chrzciny, urodziny, kameralne spotkanie biznesowe, jak i huczną zabawę dla całej firmy.
Sztandarową imprezą jest tu Biesiada Podlaska. - Jeśli chcą Państwo poznać wszystko, co najlepsze w kulturze i tradycji naszego regionu, a jednocześnie doskonale się zabawić, przybywajcie do Folwarku! - mówi Elżbieta Czerniawska, kierownik Folwarku Nadawki.
Biesiadę Podlaską prowadzi wodzirej folwarczny. Stoły są suto zastawione regionalnymi specjałami. Biesiadnikom przygrywa wesoła kapela, a kto chce, może pobrać nauki podlaskich tańców. Można też zorganizować pokazy tradycyjnego garncarstwa, kowalstwa i wikliniarstwa, ognisko i kulig.
Szef kuchni poleca
Pielemienie sybirskie
Przygotowanie: 1 godz., gotowanie: 10 min.
Ciasto: 400 g mąki pszennej, 2 jaja, 1 łyżeczka soli, pół szklanki gorącej wody, sól.
Farsz: 1,2 kg mięsa wołowego, 0,5 kg podgardla wieprzowego, 2 cebule, sól, pieprz do smaku.
Mięso wołowe drobno posiekać. Podgardle i cebulę zemleć w maszynce na drobnych oczkach, dodać sól i pieprz. Wymieszać. Zagnieść ścisłe ciasto, cienko rozwałkować.Pielemienie można robić dwojakim sposobem. Można wykrawać szklanką kółka i lepić na pół po wypełnieniu ich farszem albo wykładać porcyjki farszu na brzegu ciasta, przykrywać cały pas i wykrawać maszynką w kształcie półksiężyców. Pielemienie gotować w osolonej wodzie (1 łyżka soli) przez 10 min.
Z tej porcji powinno być ok. 40 pielemieni. Podawać z masełkiem czosnkowym lub w rosole.
Smaczne dania w dobrej cenie znajdziesz na sweetdeal.pl/bialystok
Wypromuj swój lokal
O szczegóły pytaj Monikę Poskrobko, specjalistę ds. produktu SweetDeal
- tel. 512 213 890
-[email protected]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?