I miejsce w kategorii „pieczywo żytnie razowe” otrzymał chleb żytni razowy 800 g, który właśnie uhonorowano statuetką „Krajowy Produkt Przyszłością Polski".
Drugim docenionym produktem białostockiego „Społem” jest chleb graham 700 g, który zdobył II miejsce w kategorii „pieczywo pszenne graham”.
Nagrodzone pieczywa produkowane są w piekarni PSS „Społem” przy ulicy Gospodarskiej od lat siedemdziesiątych ubiegłego stulecia według własnych, niezmienionych do dziś receptur.
Chleby charakteryzują się wysokim udziałem mąki z przemiału całego ziarna (chleb żytni razowy - 90 proc. udziału mąki żytniej razowej, chleb graham - 80 proc. udziału mąki pszennej graham). Dzięki temu posiadają wysokie walory odżywcze i zdrowotne - wysoką zawartość błonnika pokarmowego, makro- i mikroelementów oraz witamin.
Błonnik pokarmowy wpływa na prawidłową perystaltykę jelit, pomaga usuwać z organizmu produkty przemiany materii oraz regulować wiele procesów metabolicznych. Zalecany jest jako czynnik obniżający ryzyko wystąpienia raka jelita grubego.
Chleb graham i chleb żytni razowy produkowane są bez polepszaczy.
Tradycyjne metody produkcji (wielofazowa, długotrwała fermentacja) gwarantują wyśmienity smak pieczywa, co potwierdzają zdobyte wyróżnienia.
Organizatorem konkursu było Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego oraz czasopismo branżowe „Przegląd Piekarski i Cukierniczy.
Strefa Biznesu: RPP zdecydowała ws. stóp procentowych? Kiedy obniżka?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?