Grudniowy raport „Rynek mleka – grudzień 2021” z sytuacji na rynku obejmuje m.in. stan pogłowia bydła, ocenę użytkowości, ceny mleka w Polsce i Unii Europejskiej oraz produkcję artykułów mleczarskich.
Stan pogłowia bydła w Polsce w grudniu 2021 roku
Jak wynika z przedstawionych danych, w grudniu 2021 roku, w porównaniu do grudnia 2020 roku, pogłowie cieląt wzrosło o 3,1 proc. do poziomu 1 788,8 tys. sztuk. Z kolei stan młodego bydła zwiększył się o 3,1 proc. w stosunku do 2020 roku, a krowy odnotowały spadek o 0,1 proc. analogicznie do poprzedniego roku.
Od 2006 roku PFHBiPM realizuje zadania z okresu wartości użytkowej bydła. W listopadzie 2021 roku pod oceną było 785 150 krów, pochodzących z 17 587 obór.
Skup mleka w Polsce i w Europie
Jeśli chodzi o skup mleka, od kilku lat widoczny jest trend wzrostowy. Średnioroczny wzrost to ok. 2 proc., jednak przewiduje się, że za 2021 rok skup nie odnotuje aż tak dużego wzrostu w porównaniu do poprzedniego roku.
Według danych Głównego Urzędu Statystycznego meldunkowy skup mleka w listopadzie bieżącego roku wyniósł 939,4 mln litrów. W okresie od stycznia do listopada 2021 r. w Polsce skupiono 11 119,1 mln litrów mleka. Co ciekawe, w porównaniu do analogicznego okresu 2020 roku, trend wzrósł o 0,9 procent.
Patrząc na europejski rynek widać zmniejszenie trendu. Dane Eurostat wskazują, że w październiku 2021 roku skupiono 11 522,7 tys. ton mleka, co daje liczbę o 1 procent mniejszą niż miesiąc wcześniej i o 0,7 proc. mniejszą niż w poprzednim roku.
Ile kosztują mleko i produkty mleczne?
Z danych GUS wynika, że w listopadzie 2021 roku cena mleka wyniosła 173,64 zł za hl. Rok wcześniej cena była o 15,8 proc. niższa. Trend wzrostowy widać także w danych za 11 miesięcy. Za okres styczeń-listopad 2021 odnotowano średnią cenę 154,27 zł za hektolitr – o 12,9 proc. więcej niż w analogicznym okresie roku poprzedniego.
Analizując krajową produkcję artykułów mleczarskich w kilku przypadkach widać wzrost. W okresie styczeń – październik 2021 w porównaniu do ubiegłego roku i okresu 11 miesięcy wyprodukowano więcej: mleka płynnego, śmietany, twarogu, sera podpuszczkowego dojrzewającego. Produkcja masła utrzymała się na tym samym poziomie. Z kolei tendencję malejącą uzyskały serwatka, pełne mleko w proszku, odtłuszczone mleko w proszku i jogurt.
Źródło: PFHBiPM, GUS, Eurostat
Młodzi często pracują latem. Głównie bez umowy
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?