Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Boskie crumble z rabarbarem. Najprostszy przepis, jaki znam. Szybkie ciasto z rabarbarem i kruszonką najlepiej smakuje na ciepło z lodami

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Crumble z rabarbarem najlepiej smakuje na ciepło, podane z gałką lodów
Crumble z rabarbarem najlepiej smakuje na ciepło, podane z gałką lodów 123rf/azurita/zdjęcie ilustracyjne
Soczysty, kwaskowaty rabarbar pod chrupiącą, słodką kruszonką to pomysł na pyszny i błyskawiczny deser. Jeśli lubisz ciasta z rabarbarem to idealna propozycja dla ciebie. Tylko kilka składników i banalny sposób przygotowania. Zrób szybkie ciasto z rabarbarem i kruszonką do popołudniowej kawy lub herbaty.

W skrócie

Jeśli chodzi o pieczenie, jestem zwolenniczką tezy: im prościej i szybciej, tym lepiej. Uwielbiam łatwe do zrobienia ciasta z kilku składników. Takim wypiekiem jest jeden z moich ulubionych wiosennych i letnich smakołyków, czyli crumble z rabarbarem. To nic innego jak po prostu szybkie ciasto z rabarbarem i kruszonką, bo „crumble” to po angielsku po prostu kruszonka. Oznacza jednak coś więcej. To także nazwa bardzo popularnego deseru, który przygotowuje się właśnie z kruszonki i różnych owoców.

Polecam także: Pulchne racuchy z twarogiem i rabarbarem

Zasada jest bardzo prosta: w naczyniu do tarty umieszczamy owoce: np. truskawki, jagody, czy jabłka i posypujemy je przygotowaną kruszonką z mąki i masła. W ten sposób otrzymamy np. pyszne crumble z morelami. Owoców nie trzeba specjalnie przygotowywać, wystarczy je pokroić. Można nawet użyć owoców mrożonych. W niektórych przepisach na crumble znajdziemy jednak owoce poddane lekkiej obróbce. W moim przepisie na szybkie ciasto z rabarbarem i kruszonką wystarczy pokroić rabarbar i posypać go cukrem.

Crumble z rabarbarem – szybkie ciasto z rabarbarem i kruszonką

Czas przygotowania: 40 minut
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 500 g rabarbaru,
  • szklanka mąki,
  • 150 g miękkiego masła,
  • 3 łyżki cukru wanilinowego,
  • 4 łyżki drobnego cukru do wypieków.

Polecam także: Doskonały dżem z rabarbaru. Wypróbuj prosty przepis na smakołyk do chleba

Jak przygotować szybkie ciasto z rabarbarem i kruszonką?

  1. Formę do tary wysmarowałam masłem.
  2. Pokroiłam rabarbar na małe kawałki, umieściłam w formie i posypałam łyżką cukru do wypieków.
  3. Następnie przygotowałam kruszonkę: do miski wsypałam mąkę, cukier wanilinowy oraz resztę cukru do wypieków. Roztarłam wszystko palcami aż powstały grudki. Posypałam nimi rabarbar.
  4. Wstawiłam ciasto do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piekłam 35 minut.
  5. Crumble doskonale smakuje na zimno i na ciepło. W tej drugiej wersji będzie doskonale smakowało z domowymi lodami.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

od 7 lat
Wideo

Domowe keto batony bez cukru

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Boskie crumble z rabarbarem. Najprostszy przepis, jaki znam. Szybkie ciasto z rabarbarem i kruszonką najlepiej smakuje na ciepło z lodami - Strona Kuchni

Wróć na poranny.pl Kurier Poranny