Łukasz Rakowski zaprosił do siebie lokalnych blogerów kulinarnych, by sprawdzili i ocenili jego nowe menu degustacyjne. Menu degustacyjne to popis każdego szefa kuchni - jego kunsztu i kreatywności. To kilka niewielkich dań podanych podczas jednego posiłku, pięknie skomponowanych, z niecodziennych składników, niejednokrotnie w zaskakujących zestawieniach.
- Chcę zabrać moich gości w swoistą wycieczkę. Opowiem o produktach, które bardzo cenię ze względu na walory smakowe oraz na historie, jakie się z nimi łączą. To najwyższej jakości składniki sezonowe, dostępne w 47. tygodniu roku – zapowiadał przed spotkaniem Łukasz Rakowski.
Dań było sześć: Przegrzebki (tzw. mule św. Jakuba) z kalafiorem i czarnym bzem; Rocher (nadziewana kulka) z gęsi z delikatnym musem borowikowym i pudrem z suszonych grzybów; Makrela z dodatkiem solirodu (zielona, słonawa roślinka) z dodatkiem masła ziołowego; Sarna na słonecznikowym risotto z dodatkiem czarnej porzeczki; Sum z canelloni (makarin - krótka, szeroka rurka) z pure z dyni i młodym porem (tzw. baby por); Lody z rokitnika z maślanką i migdałami.
Klasę kolacji podbijała profesjonalna i elegancka, a jednocześnie bardzo sympatyczna obsługa.
I ... zastawa. Szczególne zainteresowanie gości wzbudził specjalny "talerz" wymyślony przez Łukasza Rakowskiego.To rodzaj płaskiego, drewnianego pudełka wypełnionego dowolnym materiałem (tym razem było to leśne runo), a przykrytego przejrzystym szkłem, na którym leży potrawa.
Gośćmi spotkania byli specjaliści od kulinariów regionalnych. Ich blogi, profile na Facebooku czy You Tube śledzą tysiące osób. Mają różne doświadczenia w kuchni, odważnie w niej eksperymentują, ale łączy ich miłość do dobrego smaku. Przy stole wymieniali się ciekawymi opowieściami np. o niuansach różniących czekoladę z Wedla i z firmy Wawel lub między muffiną a cupcake.
Łukasz Rakowski
to młody szef kuchni pochodzący z Zambrowa. Nauki pobierał najpierw u Karola Okrasy (Hotel Bristol), później u Wojciech Modesta Amaro (Restauracja Amber Room). Od pięciu lat pracuje w Restauracji hotelu Cristal. Najpierw jako zastępca szefa kuchni, a od pół roku jako szef. W 2012 r. był nominowany do tytułu „Kucharz - odkrycie roku" przez magazyn "Kuchnia". W tym zdobył krajowy tytuł „Grand Prix Fanów Nocy Restauracji 2015” za danie - polędwica z dzika z selekcją podlaskich grzybów i demi glace.
Miłośnik i propagator podlaskich smaków. Jego zdaniem nasza regionalna kuchnia to skarb, który nie został jeszcze odkryty w świecie.
Przegrzebki...
Rocher...
Makrela...
Sarna...
Lody w kulce z maślanki...
Nawet aperitif - oparty na najnowszym smaku wódki z białostockiego polmosu (pędy sosny) - zawierał sezonowy akcent: odrobinę pikantnej dynii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?