MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Białostockie carpaccio w wersji XXXL. Bicie rekordu Guinnessa na Rynku Kościuszki (zdjęcia)

Anna Kopeći [email protected]
Białostockie carpaccio w wersji XXXL. Bicie rekordu Guinnessa na Rynku Kościuszki
Białostockie carpaccio w wersji XXXL. Bicie rekordu Guinnessa na Rynku Kościuszki Anatol Chomicz
70 kg buraków, 20 kg sera, rukola, sos winegret, orzechy włoskie, wiele godzin pracy - to przepis na danie, które trafi do Księgi Rekordów Guinnessa.

To radosna wariacja naszych kucharzy na temat popularniej włoskiej przystawki. Zależało nam na tym, by był w nim akcent regionalny, dlatego wykorzystaliśmy ser koryciński. Akcja z gigantycznym carpaccio to nasz pomysł na zakończenie lata, a także ukłon w stronę mieszkańców - mówi Dominika Czarnecka, menedżerka restauracji Forma i Dworu Czarneckiego.

W sobotę jej kucharze dokonali czegoś nie zwykłego. Z 70 kg pieczonych buraków, 20 kg sera korycińskiego, potężnej miski sosu winegret, rukoli i orzechów włoskich stworzyli gigantyczne carpaccio. Przez kilka godzin kucharze gotowali buraki, które następnie pokrojono na cienkie plasterki. Warzywa z plastrami sera przez kilka godzin układano na 45-metrowym stole ustawionym na Rynku Kościuszki. Ok. godz. 17 zważono potrawę - było ponad 100 kg carpaccio! W ten sposób białostoccy kucharze ustanowili nowy rekord Guinessa. Nad tą procedurą czuwał przedstawiciel Obwodowego Urzędu Miar w Białymstoku. Następnie przystawką częstowano przechodniów. Do próbowania ustawiła się długa kolejka.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny