To radosna wariacja naszych kucharzy na temat popularniej włoskiej przystawki. Zależało nam na tym, by był w nim akcent regionalny, dlatego wykorzystaliśmy ser koryciński. Akcja z gigantycznym carpaccio to nasz pomysł na zakończenie lata, a także ukłon w stronę mieszkańców - mówi Dominika Czarnecka, menedżerka restauracji Forma i Dworu Czarneckiego.
W sobotę jej kucharze dokonali czegoś nie zwykłego. Z 70 kg pieczonych buraków, 20 kg sera korycińskiego, potężnej miski sosu winegret, rukoli i orzechów włoskich stworzyli gigantyczne carpaccio. Przez kilka godzin kucharze gotowali buraki, które następnie pokrojono na cienkie plasterki. Warzywa z plastrami sera przez kilka godzin układano na 45-metrowym stole ustawionym na Rynku Kościuszki. Ok. godz. 17 zważono potrawę - było ponad 100 kg carpaccio! W ten sposób białostoccy kucharze ustanowili nowy rekord Guinessa. Nad tą procedurą czuwał przedstawiciel Obwodowego Urzędu Miar w Białymstoku. Następnie przystawką częstowano przechodniów. Do próbowania ustawiła się długa kolejka.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?