Opinia Adam Kamiński, wicestarosta podlaski:
Opinia Adam Kamiński, wicestarosta podlaski:
Do dużego słoja wlewamy 1/2 "ducha puszczy", dodajemy pokrojoną w kawałki pigwę (40 dag nieobranych, wydrążonych owoców). Dodajemy cynamon, wsypujemy 30-50 dag cukru. Słój stawiamy w ciemne miejsce na 2 miesiące (co jakiś czas nim potrząsamy). Nalewkę przelewamy do butelek i odstawiamy na 2 miesiące. Po tym okresie "chuchania i dmuchania", nalewkę można spożywać, najlepiej z przyjaciółmi.
Bimber o nazwie "duch puszczy", powstaje na zamówienia policji i proboszczów. Tak twierdzą jego wytwórcy - pisze wicestarosta Adam Kamiński w ankiecie konkursu Podlaska Marka Roku. - Bimbrownictwo jako jeden z ostatnich reliktów przemysłu ludowego na Podlasiu jest symbolem tego regionu jak oscypki na Podhalu.
Internauci docenili
Wicestarosta Kamiński zgłaszał już do tego konkursu "ducha puszczy" w 2004 roku. Dla jury przygotowano wtedy dwa litry bimbru. Może za mało, bo nagrody nie było: - Satysfakcją było tylko mnóstwo głosów internautów - wspomina Kamiński.
W tym roku zamierza bardziej profesjonalnie przekonać jurorów, co do wartości podlaskiego bimbru.
- Rozmawiałem już z Andrzejem Beyą Zaborskim, aktorem grającym komendanta w filmach "U Pana Boga...". Zgodził się użyczyć swojej twarzy do promocji tego pomysłu - zdradza wicestarosta. - W trzeciej części filmu "U Pana Boga za miedzą" będzie ponoć taka akcja: komendant znajduje w lesie bimbrownię "ducha puszczy", ale jej nie wysadza w powietrze, a zachowuje na przyszłość.
Legalizacja się opłaci
W rzeczywistości policja ściga bimbrowników, których nie brakuje w okolicach Czarnej Białostockiej.
- Moje prywatne działania, służą temu, żeby zainteresować władze legalizacją bimbru jako produktu regionalnego, co dzieje się w Europie. Przykładem jest śliwowica węgierska czy rakija rumuńska - tłumaczy Kamiński. - Nie namawiam do nielegalnej produkcji, ale do ucywilizowania i kontroli. Tylko legalizacja pozwoli to zrobić.
A co zyska Podlasie na legalizacji bimbru?: - Ten produkt już jest wypromowany. Traktowanie "ducha puszczy" jako produktu turystycznego i sprzedawanie go turystom w rozsądnych granicach wpłynie na promocję, pozwoli stworzyć legalne miejsca pracy w gorzelniach, kontrolę jakości, dochody z podatku.
Sprawdzone przepisy
Wicestarosta zna kilka recept na dobry bimber: - Dla smakoszy proponuję przepis od jednego z weterynarzy, który gustuje w bimbrze. Żeby oczyścić bimber z nieprzyjemnego zapachu można nasypać węgla drzewnego z apteki (ok. 10 ampułek na 0,5 l). Po trzech dniach jest czysty z aromatem, bez naleciałości.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?