Młodzi kucharze z szesnastu województw sprawdzili, to co potrafią podczas ogólnopolskiego konkursu pn. "Sprawny w zawodzie - kucharz". Do rywalizacji przystąpiły 32 osoby. Wcześniej musiały przejść przez eliminacje w swoich regionach.
- Konkurs ma sprawdzić wiedzę i umiejętności zdobyte przez młodzież w ciągu trzech lat nauki w szkole zawodowej bądź u rzemieślnika - wyjaśnia Ewa Kosińska, kierownik zespołu ds. kształcenia i wychowania Podlaskiej WK OHP w Białymstoku. Dodaje, że uzyskany wysoki wynik na pewno ułatwi młodym ludziom znalezienie pracy w zawodzie.
Przy ocenie dań jurorzy brali również pod uwagę czy uczestnicy przed przystąpieniem do pracy dbają o higienę osobistą, a także czy są schludnie ubrani.Ważna była także znajomość sprzętu, receptur i przepisów BHP. Liczył się sposób przygotowywania i podania obiadu.
- Według mnie, młodzież się starała. Zadbała o estetykę i higienę pracy - oceniła Elżbieta Kochanowicz-Klej z Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Wasilkowie.
- Lubimy domową kuchnię, więc poradziliśmy sobie. Zadania nie były takie trudne - twierdzili Sandra Ryś i Andrzej Wilczak. Dzięki wsparciu z Ochotniczego Hufca Pracy młodzież uczy się zawodu kucharza. Niektórzy z tą profesją wiążą swoją przyszłość. - Byłem na stażu w Niemczech, ale po skończeniu nauki chciałbym pracować w Polsce - zapewniał Sylwek.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?